Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Krijg automatisch 50% korting op het tweede bandje Krijg automatisch 50% korting op het tweede bandje

Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Krijg automatisch 50% korting op het tweede bandje Krijg automatisch 50% korting op het tweede bandje

Door Giovanny , 5 oktober 2022

Activity tracker vs. Smartwatch

De verschillen tussen een Activity tracker en een smartwatch zijn soms moeilijk te zien. Het zijn twee verschillende soorten slimme horloges. Welke heb je wanneer nodig? Welke past het meest bij je leefstijl? En is er ook een combinatie van beide? In deze blog gaan we hier dieper op in en kom jij erachter wat het verschil is tussen een activity tracker en een smartwatch.

Een activity tracker

Activity trackers monitoren je dagelijkse bezigheden, de naam ‘activity tracker’ zegt het eigenlijk al. De letterlijke vertaling is ‘activiteiten volgen’. Dat is als het ware wat een activity tracker ook doet. Om al deze activiteiten te kunnen volgen maakt een activity tracker gebruik van meerdere sensoren die zijn ingebouwd. Afhankelijk van het model en de mogelijkheden van je activity tracker kan hij bijhouden:

  • Hoeveel stappen je op een dag zet
  • Hoe je hartslag verandert bij intensieve work-outs
  • Wat je route is wanneer je gaat hardlopen, fietsen of wandelen
  • Wat je slaapgedrag is
  • Hoe je ademhaalt in je slaap
  • Wat het zuurstofgehalte in je bloed is
  • Hoeveel calorieën je verbrand tijdens het sporten

Activity tracker koppelen met je smartphone

Om de statistieken en analyses van je dagelijkse bezigheden uitgebreid te kunnen zien heeft de activity tracker altijd een bijbehorende app die je kan downloaden op je smartphone. De Amazfit Bip 3 Pro heeft bijvoorbeeld de Zepp App en Samsung maakt gebruik van de Samsung Health app.

Met de bijbehorende apps kan je bijvoorbeeld zien op welke tijdstippen je hartslag hoog of laag was. Als je ziet dat je hartslag tijdens je work-out niet hoog genoeg is kan je als doel instellen dat je hartslag tussen de 150 en 180 BPM (beats per minute) moet zitten voor je volgende work-out. Bij je volgende work-out ga je dan iets langer door met de warming up of maak je je warming up iets intensiever. Op deze simpele m
anier voegt de activity tracker waarde toe aan je work-out en gezondheid.

Voorbeeld van activity trackers

Fitbit Charge 5

De Fitbit Charge 5 is een geavanceerde activity tracker die je dagelijkse leven 24/7 volgt. Met de dagelijkse herstelscore van de Fitbit Charge 5 zie je precies wanneer wat je lichaam nodig heeft. Je krijgt elke dag een aanbeveling voor work-outs of hersteloefeningen afhankelijk van wat je lichaam nodig heeft. Hoe fitter je wordt, hoe uitdagender de oefeningen worden.  

De Fitbit Charge 5 heeft ook een ingebouwde GPS die je de weg wijst tijdens het hardlopen, fietsen of wandelen. Je kunt precies zien waar je hebt gelopen, hoe snel je hebt gelopen en welke afstand je hebt afgelegd. De ingebouwde GPS is geeft je een duidelijke indicatie van je prestatie zonder je telefoon daarvoor te hoeven gebruiken.

Met Fitbit Pay kan je contactloos betalen. Via de Fitbit app kan je betaalkaarten toevoegen aan je Wallet. Wanneer je je betaalkaart(en) hebt toegevoegd kan je, door de ingebouwde NFC-chip, contactloos betalen. Ook wanneer je telefoon en portemonnee thuis liggen.

Verder heeft de Fitbit Charge 5 een smalle rechthoekige display die mooi rondom je pols past. De band van de Charge 5 kan je losmaken en wisselen afhankelijk van de gelegenheid en stijl waar je voor wil gaan. Bekijk onze Fitbit Charge 5 bandjes om altijd de juiste band om je pols te hebben.

De Fitbit Charge 5 is te verkrijgen vanaf €129,00.

Bekijk de uitgebreide Fitbit Charge 5 review voor meer specificaties van de geavanceerde activity tracker.

Goedkope alternatieven

De Amazfit Bip 3 Pro is een activity tracker met handige smartwatch functies. Met een batterijduur van ongeveer 2 weken, afhankelijk van je gebruik, is hij ideaal om op een trip in de bergen te gaan. Hiernaast kan je instellen dat je notificaties van je smartphone op je Bip 3 Pro ontvangt. Hij is verkrijgbaar vanaf €59,95.

De Huawei Band 7 is speciaal voor de fanatieke sporter. Met meer dan 96 verfrissende sportmodi en 4000 wijzerplaten is dit voor €57,99 een aanwinst. Je kan de band vervangen en de stijl aanpassen op elke situatie. Bekijk de Huawei band 7 bandjes om de verschillende stijlen te proberen.

De Fitbit Inspire 2 geeft je persoonlijke begeleiding voor gezondheid en fitness. Wanneer je je doelhartslagzones bereikt gaat je activity tracker trillen, zodat je weet dat je bezig bent met activiteiten waarvan je hart sneller gaat kloppen. Daarnaast heeft hij een batterijduur van ongeveer 10 dagen. Hij is verkrijgbaar vanaf €69,00.

Een smartwatch

Een smartwatch is een verlengstuk van je smartphone en houd je net als je smartphone verbonden met de wereld. Je ontvangt op je smartwatch net als op je telefoon notificaties van inkomende oproepen, tekstberichten, je mail, sociaal media en je kalender. Met sommige smartwatches kan je de inkomende oproepen zelfs opnemen en appen met de smartwatch. Ook is het mogelijk om contactloos te betalen met je smartwatch.

Gebruik maken van meerdere apps

Een smartwatch heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van meerdere apps omdat het een verlengstuk is van je telefoon. Veel van zulke apps zijn activity tracking apps en apps om je telefoon langer in je zak te houden en meer op je smartwatch te zitten.

Todoist

Todoist voor Apple Watches is een handige app waarmee je een to-do lijst kan maken. De app maakt het je makkelijk om taken bij te houden en af te vinken. Je kan de taken inspreken of handmatig invoeren. Zo zie je in een handomdraai wat je gedaan hebt en wat je nog moet doen.

Wrist Flashlight

Je kan met de Wrist Flaslight de flitsfunctie gebruiken op je Galaxy Watch. Je kan de felheid dimmen of juist opvoeren. Naast wit licht is het mogelijk om de kleur van het licht te veranderen naar rood, blauw of oranje.

Voorbeeld van een smartwatch

Apple Watch SE 2021

De Apple Watch SE 2021 is een veelzijdige smartwatch. Met deze smartwatch ben je altijd en overal bereikbaar en op de hoogte van inkomende oproepen, tekstberichten en je mail. Reageer op de tekstberichten met standaardberichten die je zelf instelt en neem inkomende oproepen op met één klik op de knop.

Verder kan je de meeste apps die beschikbaar zijn op je iPhone downloaden op de SE 2021. Ontdek verschillende apps voor dagelijks gebruiksgemak zoals Todoist, apps voor tijdens het sporten maar ook spelletjes zoals snake. Daarnaast kan deze smartwatch ook activiteiten volgen. Zo houdt hij bij hoeveel BPM je hart slaat en maakt hij een slaapanalyse net als een activity tracker. Dit maakt hem zo veelzijdig.

De Apple Watch Se 2021 is verkrijgbaar vanaf €279,00.

Goedkope alternatieven

De Garmin Vivoactive 4s is een smartwatch en sporthorloge in één. Met Garmin Pay kan je contactloos betalen (let op, niet elke bank). Geniet van de ingebouwde muziekspeler en lange batterijduur van ongeveer 7 dagen. De Garmin Vivoactive 4s is verkrijgbaar vanaf €219,99.

Met de Fitbit Versa 3 kan je oproep-, bericht- en appmeldingen ontvangen en beantwoorden met slimme reacties (met Android). Hiernaast heeft hij een batterijduur van 6 dagen en kan je hem snel opladen. Tijdens work-outs zie je of je hartslag in de juiste zone zit. De zones zijn vetverbranding, cardio of piek. Zo leer je hoeveel inspanning je moet leveren om je doelen te bereiken. De Fitbit Versa 3 is verkrijgbaar vanaf €169,00.

De Samsung Galaxy Watch 440mm is een goede fitnesstracker maar heeft dankzij WearOS veel mogelijkheden. Op WearOS zitten namelijk veel apps die het gebruiksgemak van de Galaxy Watch 4 bevorderen. Hiernaast wordt dankzij het AMOLED display het lezen van je scherm fijner. De Samsung Galaxy Watch 4 is verkrijgbaar vanaf €143,95. Hij is ook verkrijgbaar in een grotere maat, namelijk de 44mm. De Samsung Galaxy Watch 4 44mm is verkrijgbaar vanaf €159,00.

Activity tracker of Smartwatch?

Doel

Activity tracker

Smartwatch

Dagelijkse inspanningen meten

Zeer geschikt

Geschikt

Een actievere leefstijl creëren

Zeer geschikt

Geschikt

Sportprestaties meten

Zeer geschikt

Enigszins geschikt

Een comfortabel design

Zeer geschikt

Zeer geschikt

Verschillende apps downloaden

Ongeschikt

Zeer geschikt

Notificaties ontvangen (van je agenda en herinneringen bijvoorbeeld)

Enigszins geschikt

Zeer geschikt

Berichten en inkomende oproepen beantwoorden

Ongeschikt

Zeer geschikt

Smartwatch en activity trackers in één

Voor de mensen die niet kunnen kiezen tussen een activity tracker en een smartwatch is er geen probleem. De technologie is ver genoeg om de twee te combineren. Het is afhankelijk van het merk en model aan welke kant van het spectrum er meer geleund wordt. Het is meestal zo dat er een smartwatch met activity tracker functies is of een activity tracker met smartwatch functies is. Je zou dan voor jezelf moeten kijken welke functies je belangrijk vindt en wat er bij je doelen en leefstijl past.

Verschillen activity tracker vs. smartwatch

 

Activity tracker

Smartwatch

Het doel

Prestatiedata bijhouden om een actieve levensstijl te creëren.

Een verlengstuk van je smartphone. Ervoor zorgen dat je je telefoon zo min mogelijk uit je zak haalt.

Design en comfort

De activity tracker is vaak een smal horloge die comfortabel zit omdat je ermee gaat sporten en bewegen.

De smartwatch ziet eruit als een mini smartphone om je pols die je overal naartoe kan dragen.

Notificaties

Niet alle activity trackers hebben de functie om notificaties binnen te krijgen. Vaak kan je ook niet altijd reageren op de berichten of inkomende oproepen.

Op een smartwatch zie je berichten en binnenkomen en kan je op de berichten reageren met een ingesproken bericht of standaardbericht. Verder is het mogelijk inkomende oproepen op te nemen.  

Batterij

De activity tracker gebruik je af en toe om een (sport)mode uit te kiezen maar verder zit je er niet op. De batterijduur kan snel tussen de 7 en 14 dagen zitten afhankelijk van je gebruik.

De smartwatch gebruik je vaak, hierom is de batterijduur meestal niet langer dan 24 uur.  

Applicatie mogelijkheden

De activity trackers zijn gespecialiseerd voor activity tracking waardoor de activity tracking apps vaak nauwkeuriger zijn en meer opties hebben dan smartwatches.

De smartwatch heeft veel mogelijkheden wat betreft apps, ook activity tracking apps. Dit maakt de smartwatch veelzijdig.

Prijs

De focus ligt voornamelijk op het volgen van activiteiten hierdoor is de activity tracker vaak goedkoper.

Een smartwatch is door de veelzijdigheid aan apps en functies duurder. Hiernaast kan de smartwatch vaak ook activiteiten volgen.

Conclusie

De activity tracker en smartwatch hebben veel gemeen maar zijn niet hetzelfde. Het grootste verschil tussen de activity tracker en de smartwatch is dat de smartwatch een verlengstuk van je smartphone is in de breedste zin hiervan. Denk aan notificaties voor oproepen, herinneringen, activiteiten, sociaal media en berichten maar ook de mogelijkheid om oproepen en berichten te beantwoorden met standaardberichten en ingesproken berichten.

De activity tracker is daarentegen gespecialiseerd in het meten en volgen van dagelijkse activiteiten. Dit gebeurt veel gedetailleerder dan bij de apps die smartwatches aanbieden. Met de app die bij je tracker hoort kan je data en analyses zien van je sport- en beweegactiviteiten.

Vaak is het zo dat de smartwatch activity tracking functies heeft en een activity tracker smartwatch functies heeft. Afhankelijk van wat je zelf wil en wat bij je past moet je beslissen wat het beste bij je past.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden