Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Giovanny , 26 september 2022

Smartwatch waar je mee kan betalen

Naast het feit dat de smartwatch een verlengstuk van je telefoon is, je helpt je levensstijl te verbeteren, je helpt navigeren naar je bestemming en je makkelijk op de hoogte houdt van berichten kun je ook contactloos betalen met je smartwatch.

Tegenwoordig is de manier om snel en gemakkelijk te betalen; contactloos betalen. Om contactloze betalingen nog sneller en makkelijker voor je te maken bieden verschillende smartwatches een betaalfunctie. Je verbindt je smartwatch dan met de betaal-app van je bank. Je houdt je horloge tegen het betaalautomaat aan en de transactie is voltooid in minder dan 5 seconden. Simpeler en efficiënter kan bijna niet!

Hoe werkt betalen met je smartwatch?

Een contactloze betaling is een elektronische transactie door middel van een contactloze handeling. Het betaalautomaat communiceert met het betaalmiddel door middel van Near Field Communication (NFC). NFC wordt vaak gebruikt voor mobiel betalen, maar er zijn ook andere functies die de chip kan hebben, zoals de toegangspasjes voor gebouwen en een OV-chipkaart.  

De betaling gaat via de NFC-chip die in je horloge zit. NFC staat voor Near Field Communication, de naam zegt het eigenlijk al binnen veld communicatie.  Met de NFC-chip kan er contactloos informatie uitgewisseld worden tussen twee apparaten. Je houdt je smartwatch waar je mee kan betalen dichtbij de betaalautomaat waardoor de transactie plaats kan vinden. Zo’n transactie duurt ongeveer 3 seconden.

Hoe stel je de betaalfunctie in

Om contactloos te betalen met je smartwatch moet je dit eerst instellen op je smartwatch. Voor elke besturingssysteem is dit anders. Zie hieronder een uitleg van hoe je een smartwatch waar je mee kan betalen moet instellen op Apple Watch OS, Wear OS en Fitbit OS.

Watch OS  

Het besturingssysteem van Apple speciaal ontworpen voor Apple Watches. De volgende

Een kaart op je Apple Watch toevoegen met je iPhone.

1. Open de Apple Watch-app op je iPhone.

2. Tik op 'Mijn Watch' > 'Wallet en Apple Pay'.

3. Als je kaarten op je andere Apple apparaten hebt staan of kaarten hebt die je onlangs hebt verwijderd, tik je op 'Voeg toe' naast de kaart die je wilt toevoegen en voer je de CVV-code van de kaart in.

Voor andere kaarten tik je op 'Voeg kaart toe' en volg je de aanwijzingen op het scherm.

Afhankelijk van je kaartverstrekker zijn er mogelijk extra stappen nodig om je identiteit te verifiëren.

Je kunt een betaalpas ook rechtstreeks op je Apple Watch toevoegen. Volg deze stappen om een kaart op je Apple Watch toe te voegen:

1. Open de Wallet-app op je Apple Watch.

2. Scrol naar de onderkant van het scherm en tik op 'Voeg kaart toe'.

3. Kies 'Apple account', 'Betaalkaart of creditcard' volg de instructies op het scherm.

Wear OS

Wear OS is een Google besturingssysteem. Dit besturingssysteem is speciaal ontworpen voor smartwatches en andere draagbare computersystemen.

Als je een Google Wallet op je smartwatch wilt gebruiken moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • Een smartwatch met Wear OS-versie 2.0 of hoger hebben.
  • Een smartwatch met NFC (Near Field Communication) hebben.
  • Zich in een land of regio bevinden waar Pay op Wear OS wordt ondersteund.
  • Zorg dat de Google Wallet-app is geïnstalleerd op je smartwatch. Als dit niet het geval is, kan je de app downloaden via de Play Store.
  • Gebruik een ondersteunde betaalpas.

Een kaart toevoegen aan je smartwatch met Wear OS

1. Open de Google wallet App.

2. Tik op aan de slag.

3. Zet schermvergrendeling aan.

4. Volg de instructies op uw telefoon om een creditcard of pinpas toe te voegen.

Hiermee voeg je alleen een kaart toe aan de Google Wallet-app op je smartwatch, niet op je telefoon.

Fitbit OS

Fitbit OS, het besturingssysteem van Fitbit.

Voeg om te beginnen minstens één creditcard of bankpas van een ondersteunde bank toe aan je portemonnee in de Fitbit-app:

1. Tik op het tabblad Vandaag en tik op je profielfoto.

2. Tik op de afbeelding van je apparaat en tik vervolgens op Wallet.

3. Volg de instructies op het scherm om een betaalpas toe te voegen. Als je Fitbit Pay voor het eerst instelt, word je gevraagd een code voor je smartwatch in te stellen.

4. Nadat je een betaalpas hebt toegevoegd, volg je de instructies op het scherm om meldingen op je telefoon in te stellen (als je dit nog niet hebt gedaan) en de set-up te voltooien.

5. Je kan meerdere passen instellen en kiezen wat de standaardpas wordt.

In een winkel betalen

Nu is het dan eindelijk tijd om te gaan genieten van een smartwatch waar je mee kan betalen. Hoe gaat dit dan in zijn werking? Het wordt je erg makkelijk gemaakt, lees verder:

1. Open de Wallet app van de bijbehorende smartwatch en kies een kaart of gebruik de sneltoets die je zelf kan instellen.

2. Houd je smartwatch boven de contactloze betaalautomaat totdat je een bevestigingsgeluid hoort of de smartwatch gaat trillen.

3. Tik op krediet als daarom wordt gevraagd.

Voilà! Betaald binnen 5 seconden met je smartwatch.

Bij welke banken kan ik betalen met mijn smartwatch?

Er zijn steeds meer banken die het mogelijk maken om te betalen met je smartwatch. De voorwaarde die hieraan vastzit is dat het een smartwatch is waar je mee kan betalen.

De Apple Watches ondersteunen bijna elke bank, bekijk alle banken waarmee je met Apple Pay kan betalen. Wear OS heeft ook eigen banken die de software ondersteunen. Bekijk alle banken waarmee je met Wear OS kan betalen.

De Fitbit ondersteunt de volgende banken en kaarten: ABN AMRO (maestro), Bunq, Curve, ICS, Openbank, Rabobank (Maestro), Revolut , Transferwise (Mastercard).

Met Garmin Pay is het mogelijk om te betalen met ABN AMRO, Rabobank, Revolut en ICS kaarten. Weet je nog niet zeker of jouw bank ook meedoet met contactloze betalingen, op de website van je bank kan je vinden of je bank betalen met een smartwatch ondersteunt.

Veiligheid

Op steeds meer plekken is het mogelijk om contactloos te betalen, wat de vraag wekt of het overal wel veilig en betrouwbaar is. Uit een onderzoek betalen aan de kassa 2021 van De Nederlandsche Bank zijn de volgende resultaten gekomen.

Het aantal contactloze betalingen is in de afgelopen twee jaar gestegen. Gedurende 2021 hebben consumenten in Nederland ongeveer evenveel betalingen aan de kassa gedaan als in 2020. Van alle pintransacties betaalden consumenten wel vaker door contactloos te pinnen met de pinpas, mobiele telefoon of wearable. Van alle pinbetalingen is in 2021 ongeveer 86% contactloos afgerekend. Dit aandeel lag in 2020 nog op 80%.

Het is in de eerste instantie altijd handig om eerst te kijken of het überhaupt wel mogelijk is om contactloos te betalen door te kijken of de volgende afbeelding op het scherm of zijkant van het pinautomaat staat. Wanneer je deze afbeelding niet ziet is het dus niet nodig om een contactloze betaling te proberen.

 

Verder is het zo dat voor bedragen boven de €50,- je een pincode moet invoeren nadat je je smartwatch waar je mee kan betalen dichtbij het pinautomaat hebt gehouden. Verder is het zo dat als je over de €100,- aan contactloze betalingen doet, je een pincode moet invoeren. Dit maakt het voor zakkenrollers onmogelijk om grote buit te maken.

Tips voor veiligheid

  • Meld het verlies of een diefstal van je smartwatch zo snel mogelijk bij je eigen bank. Er is geen eigen risico als iemand anders contactloos betaalt. Als iemand met je gestolen smartwatch betaalt, draai je niet zelf op voor de schade.
  • Verlaag je limiet voor contactloos betalen naar een zo laag mogelijk bedrag. Dit kan een daglimiet of weeklimiet zijn afhankelijk van je bank.
  • Schakel contactloos betalen uit als je er geen gebruik van maakt. Dit kan via internetbankieren en via de app.
  • Scherm tijdens het intoetsen van je pincode je hand af.

Smartwatches met betaalfunctie

Lees hier meer over elke smartwatch waar je mee kan betalen.

Samsung Galaxy Watch 5

Sport is geen hobby maar een levensstijl met deze smartwatch, hij geeft je inzicht in waar je nu staat en waar je progressie kunt boeken. Naast het fanatieke sporten en gezondheidsstatistieken die je kan bijhouden met deze smartwatch, is dit natuurlijk een smartwatch waar je mee kan betalen.

Apple Watch SE 2022

De Apple Watch SE 2022 kan met zijn vernieuwde accu tot 2 dagen werken zonder op te laden. Ook is de Apple Watch SE waterbestendig. Klik hier om daar meer over te weten te komen. Ook de series voor dit model zijn smartwatches waar je mee kan betalen.

Fitbit Sense

Ideaal voor dagelijks gebruik maar ook voor work-outs. Bovendien kun je de look snel veranderen dankzij het nieuwe sluitingsmechanisme. Bekijk welke Fitbit bandjes er zijn op onze pagina om je look aan elke situatie aan te passen!

Garmin Venu Sq Health

De Garmin Venu Sq Music combineert dagelijkse stijl met leefstijl monitoring. Geniet naast het feit dat het een smartwatch is waar je mee kan betalen van het feit dat de batterij levensduur tot 6 dagen kan duren.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden