Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Giovanny , 27 januari 2023

De voor- en nadelen van een smartwatch met simkaart

Voorheen moest je je telefoonnummers handmatig overzetten, nu heb je niet eens meer een simkaart nodig. Je hebt zelfs geen telefoon meer nodig! Oproep- en berichtnotificaties ontvangen op je smartwatch zonder dat je smartphone in de buurt is?

Met de ingebouwde simkaart oftewel de eSim is dit mogelijk. 

De voor- en nadelen van een smartwatch met simkaart leggen we in deze blog uit.

Wat is eSim?

ESim staat voor embedded simkaart wat letterlijk ingebouwde simkaart betekent. Sommige toestellen hebben een eSim en hebben nog ruimte voor een fysieke simkaart waardoor je op één toestel gebruik kan maken van twee simkaarten. Eén voor privé gebruik en één voor je bedrijf bijvoorbeeld.

Hiernaast is het natuurlijk ook mogelijk om je eSim te koppelen aan je smartwatch. Door dit te doen maak je je smartwatch onafhankelijk van je smartphone.

Hoe werkt een smartwatch met simkaart?

Je herkent een smartwatch die werkt met een simkaart meteen aan de titel. Je ziet altijd één van de volgende woorden of afkortingen in de titel:

  • LTE
  • Cellular
  • eSim
  • 4G of 5G

De digitale simkaart voor je watch doet eigenlijk precies hetzelfde als een digitale of fysieke simkaart voor je smartphone doet. Je zult geen verschillen merken tussen de twee. De eSim maakt het simpelweg mogelijk om te internetten, bellen en sms’en op je smartwatch met 4G of 5G.

In tegenstelling tot dual-sim gebruikt je smartwatch hetzelfde nummer als die van je smartphone. In de instellingen op je smartwatch kun je de digitale simkaart koppelen aan je provider. De meeste grote smartwatch merken hebben al smartwatches die zelfstandig een verbinding kunnen maken met mobiele data netwerken. Denk hierbij aan Apple, Samsung, Garmin en Huawei.

Single of Multi simkaart?

Er zijn twee soorten simkaarten die je kunt gebruiken voor je smartwatch. Single en multi simkaarten. Bij de single simkaart heb je een zelfstandige simkaart met een eigen telefoonnummer en abonnement voor je smartwatch, mensen bellen je rechtstreeks op je watch. Je betaalt in deze situatie dus voor twee abonnementen, één voor je smartphone en één voor je smartwatch.

Met een multi simkaart maak je gebruik van één abonnement. Je ontvangt oproepen, berichten en sms’jes op beide toestellen. Uiteraard is het mogelijk om deze notificaties ook op je smartwatch te ontvangen wanneer je smartphone niet in de buurt is.

Wat zijn de voordelen van een smartwatch met simkaart?

Digitale simkaarten zijn een slimme oplossing voor de fysieke simkaarten. Maar waarom zou je er gebruik van willen maken? Om je op weg te helpen zetten we wat voor ons de belangrijkste voordelen zijn van een digitale simkaart op een rij.

1. Je bent altijd bereikbaar

Wanneer je gaat sporten, fietsen of een wandeling gaat maken en je je smartphone liever niet meeneemt of je batterij is net op dat moment leeg. Kan je nog altijd gebruik maken van je smartwatch met simkaart.

Word je gebeld tijdens het sporten? Je neemt met je smartwatch eenvoudig op en met je verbonden oordopjes versta je goed wat er gezegd wordt.

Niet alleen telefoontjes maar ook berichten krijg je binnen op je smartwatch. Reageer makkelijk met een standaard snelle reactie, een emoji of spreek een bericht in.

Whatsappen op je smartwatch?

Eerder schreven we daar een blog over -> Whatsapp op smartwatch.

2. Muziek streamen

Smartwatches met een simkaart kunnen je favoriete muziek streamen zonder dat je je geheugen vol moet maken omdat je ze eerst moet downloaden.  

3. Meerdere toestellen op één simkaart

Doordat je simkaart nu digitaal is, is het veel makkelijker om hem te koppelen aan meerdere apparaten. Koppel je multi-sim bijvoorbeeld aan je smartphone, smartwatch, tablet of slimme huishoudelijke apparaten.

Let op! Om dit te kunnen doen moet je wel een multi simkaart hebben.

Wat zijn de nadelen van een smartwatch met simkaart?

Alles heeft natuurlijk z’n voor- en nadelen. Hetzelfde geldt voor een smartwatch met simkaart. We zetten daarom ook de nadelen van een smartwatch simkaart op een rij.

1. Minder privacy

Met een digitale simkaart dat gekoppeld is aan je smartwatch kan je provider je constant volgen. Word je ongemakkelijk van dit idee dan is het beter om een smartwatch zonder simkaart te nemen.

2. Veiligheid

Doordat data wordt bewaard in een cloud ben je kwetsbaarder. Het is voor hackers dus makkelijker om gegevens te stelen.

3. De prijs

Smartwatches met LTE, Cellular, eSim, 4G of 5G in de naam zijn de smartwatches die compatibel zijn met een simkaart. Alleen zijn deze smartwatches vaak een stuk duurder dan de standaard modellen.

Bijvoorbeeld:

  • Galaxy Watch 5 Pro 45mm met Bluetooth €296,00
  • Galaxy Watch 5 Pro 45mm met Bluetooth + 4G €356,00

Conclusie

Een smartwatch met simkaart heeft in vergelijking tot een smartwatch zonder een simkaart eigenlijk maar één echt overtuigend verschil. En dat is het feit dat je mobiele data netwerk kan gebruiken om buiten de omgeving van je smartphone te kunnen internetten, bellen, appen, sms’en of muziek kunt streamen.

Als je iemand bent die altijd zijn of haar smartphone bij zich heeft en dit niet vervelend vindt is een smartwatch met simkaart niet nodig. Vind je het wel vervelend om je smartphone constant bij je te hebben of leid het je af is een smartwatch met (digitale) simkaart een oplossing.

Meest gestelde vragen

Wat is het verschil tussen eSim en een simkaart?

Een eSim doet precies hetzelfde als een simkaart alleen is de eSim in je toestel gebouwd en moet je de simkaart zelf in de telefoon plaatsen.

Welke providers ondersteunen eSim in Nederland?

KPN, Simyo, T-Mobile en Vodafone.

Reacties

  • Door Addy van Rooij, 27 januari 2023

    Zo jammer, ik heb een Apple Watch gekocht met de mogelijkheid voor de e-sim. Op mijn telefoon gaat het prima, maar mijn provider ondersteunt de mobiele watch niet. Tja, helaas, ik had mezelf ruim 50 euro kunnen besparen. Eigenl...

Laat een reactie achter

* Verplichte velden