Gratis verzending
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
100 dagen bedenktijd

CHRISTMAS DEALS! Nu 2+1 gratis op ALLES!CHRISTMAS DEALS! Nu 2+1 gratis op ALLES!

Gratis verzending
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
100 dagen bedenktijd

CHRISTMAS DEALS! Nu 2+1 gratis op ALLES!CHRISTMAS DEALS! Nu 2+1 gratis op ALLES!

Door Johnno van den Brink, 21 mei 2024

Hoe meet een smartwatch bloedzuurstof?

Veel smartwatches meten tegenwoordig bloedzuurstof. Hiervoor wordt een pulsoximeter gebruikt of een technologie genaamd reflectie-pulsoximetrie. Hoewel deze twee technieken anders werken, doen ze hetzelfde. Ze meten namelijk het zuurstofniveau in je bloed, wat doorgaans tussen de 95 en 100 procent hoort te liggen. Hieronder lees je meer over hoe een smartwatch bloedzuurstof meet.

Wat is bloedzuurstof?

Bloedzuurstof wordt getoond als SpO2 en verwijst naar de zuurstofverzadiging in je bloed. Dit moet eigenlijk 90 procent of hoger zijn. Als je bloedzuurstofniveau lager dan 88 procent is, moet je direct contact opnemen met een arts. Dit kan namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn.

De meeste mensen zullen nooit zo’n laag bloedzuurstofniveau ervaren. Volgens experts is 95 procent of hoger doorgaans gezond en dit is dan ook het standaard SpO2-niveau van veel Nederlanders. Je zult dit merken als je een smartwatch met deze functie draagt.

Het is overigens normaal dat je bloedzuurstof daalt als je sport. Dit gebeurt op een natuurlijke wijze. Je hebt mogelijk wel eens gezien dat sporters tussen wedstrijden door zuurstofmaskers dragen. Dit doen ze omdat ze merken dat hun zuurstofniveau is gedaald. De masker geeft ze dan even een boost.

Bloedzuurstof meten met pulsoximeters

De meeste smartwatches gebruiken tegenwoordig zogeheten SpO2-sensoren, oftewel pulsoximeters. Hiermee meten ze de zuurstofverzadiging in je bloed, dus eigenlijk het zuurstofniveau in het bloed. Dit is een handige functie aangezien zuurstof uiteraard extreem belangrijk is om te blijven leven.

Een pulsoximeter is een apparaat dat door medische professionals wordt gebruikt om de hoeveelheid zuurstof te controleren die door hemoglobine stroomt, het eiwitdeeltje in je bloed dat zuurstof transporteert. Het is een bijzonder nuttig apparaat voor mensen die lijden aan aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma.

Deze bloedzuurstofsensoren worden tegenwoordig dus ook op smartwatches geplaatst. Ze zijn een stuk kleiner dan de pulsoximeters die je in ziekenhuizen ziet en zitten op de achterkant van het horloge. Hierdoor liggen ze op één lijn met je pols. De infraroodgroene, rode en infrarood-LED's aan de achterkant van je smartwatch schijnen door het bloed dat door de pols stroomt.

Fotodiodes (apparaten die licht omzetten in elektrische stroom) meten vervolgens de hoeveelheid reflecterend licht. Een reeks algoritmen analyseert de gegevens van de fotodiodes om de kleur van het bloed te bepalen: hoe donkerder het bloed, hoe minder zuurstof. Op basis hiervan wordt vervolgens je SpO2-niveau bepaald en getoond op je horloge of in je app.

Bloedzuurstof meten met reflectie-pulsoximetrie

Zoals je in de introductie al las, zijn er ook smartwatches die je bloedzuurstof meten met reflectie-pulsoximetrie. Hierbij wordt eenvoudigweg het gereflecteerde licht geteld in plaats van het licht dat door het lichaam stroomt. In tegenstelling tot de transmissieve benadering kunnen de zuurstofniveaus in het bloed in verschillende delen van het lichaam worden gemeten, zoals de borst en de pols.

Het licht dat naar het menselijk oppervlak wordt doorgelaten, wordt door het onderhuidse weefsel of bot gereflecteerd naar de polshorlogesensor, die het verschil tussen het uitgestraalde en gereflecteerde licht gebruikt om het zuurstofniveau in het bloed te meten. Als gevolg hiervan kunnen smartwatches het gebruiken om SpO2 te detecteren.

Waarvoor kun je bloedzuurstofsensoren gebruiken op je smartwatch?

Je weet nu hoe een smartwatch bloedzuurstof meet, maar je bent uiteraard ook benieuwd naar hoe handig deze functie is. Hieronder lees je precies hoe je er voordeel uit kan halen:

  • Algemeen welzijn: Controleer je algemene gezondheid en conditie met behulp van de bloedzuurstofsensoren. Dit is vooral handig tijdens het sporten, aangezien je SpO2-niveau dan vaak daalt.
  • Slaapapneu: Slaapapneu is een slaapstoornis die wordt gekenmerkt door oppervlakkige ademhaling of pauzes tijdens de slaap, waardoor patiënten zich overdag moe of slaperig voelen. De bloedzuurstoftechnologie op smartwatch kan dit opsporen, wat vroeger veel moeilijker was.
  • Ziekte van de luchtwegen: Een bloedzuurstofsensor kan mensen met aandoeningen van de luchtwegen vertellen wanneer ze een inhalator moeten gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig als je astma hebt.
  • Wandelen op grote hoogte: Mensen die graag bergen beklimmen, hebben ook baat bij de bloedzuurstofsensor van een smartwatch. Dit vertelt je namelijk hoe goed je lichaam zich aanpast aan grote hoogten.

tekortkomingen van de bloedzuurstofmetingen

Tekortkomingen van de bloedzuurstofmetingen

Het meten van je bloedzuurstofniveau met je smartwatch kan absoluut nuttig zijn, maar je moet rekening houden met wat beperkingen. Deze functie is namelijk alleen bedoeld voor je algemene welzijn, aangezien de bloedzuurstofmetingen vanaf de pols over het algemeen minder nauwkeurig zijn dan wanneer je het vanaf je vingertop meet. Dat komt omdat terwijl vingertop-pulsoximeters licht door je hele vinger laten schijnen, polssensoren de minder betrouwbare methode gebruiken om de reflectie van licht te meten.

Onthoud dus dat je de bloedzuurstofmetingen van je smartwatch niet voor een medisch doel mag gebruiken. Ook moet je niet te veel waarde hechten aan de resultaten van deze functie. De sensoren geven je echter wel een idee van je basislijn. Als je merkt dat je bloedzuurstofmeting fors lager is dan normaal is er mogelijk iets aan de hand. Neem dan contact op met je huisarts, al kun je eerst ook nog een vingertop-pulsoximeter gebruiken ter controle van je bloedzuurstofniveau. 

Hoe meet je je bloedzuurstofniveau op diverse smartwatches?

Niet alle smartwatches werken hetzelfde als het gaat om het meten van je bloedzuurstof. Hieronder leggen we uit hoe je dit doet per merk in een handig stappenplan:

Apple

Fitbit

Samsung

Garmin

Open de Gezondheid-app op je iPhone.

Selecteer Vandaag in de Fitbit-app.

Veeg vanaf je hoofdscherm naar links totdat je bij de tegels bent.

Open de Garmin Connect-app.

Tik op Bladeren.

Ga naar de tegel Slaap.

Heb je de Bloedzuurstoftegel nog niet? Veeg dan volledig naar links.

Selecteer op iOS rechtsonder Meer.

Scroll naar beneden totdat je bij Ademhaling bent.

Tik op het slaaplogboek van een dag om de grafiek met geschatte zuurstofvariatie te vinden.

Selecteer Tegel toevoegen.

 

Tik op Android op het pictogram met drie balkjes, wat linksboven zit.

Tik op Bloedzuurstof.

Voor Fitbit Premium-gebruikers: tik op de Hersteltegel in een slaaplogboek om de EOV-grafiek te bekijken.

Zoek naar Bloedzuurstof.

Selecteer Garmin-apparaten.

Schakel in.

 

Tik op de tegel Bloedzuurstof om deze toe te voegen aan je smartwatch.

Druk op Activiteiten volgen.

 

 

 

Selecteer Pulse Ox.

 

 

 

Schakel de instellingen voor De hele dag volgen of Slaap volgen in of uit.

Bij een smartwatch van Fitbit is het overigens ook nog mogelijk om een SpO2-wijzerplaat te installeren. Je ziet dan je bloedzuurstofniveau direct op je pols. Gebruik hiervoor de volgende stappen:

  1. Tik op het tabblad Vandaag.
  2. Ga naar je profiel.
  3. Tik op de afbeelding van het apparaat waarop je de wijzerplaat wilt installeren.
  4. Tik op Galerij.
  5. Navigeer naar het tabblad Klokken.
  6. Zoek naar de SpO2-wijzerplaat. Je kunt op Alles weergeven tikken om de volledige lijst te zien.
  7. Selecteer de SpO2-wijzerplaat.
  8. Tik op Installeren.

Daarnaast kun je op Garmin-smartwatches je Pulse Ox-statistieken van tijdens je slaap bekijken. Gebruik dit stappenplan:

  1. Open de Garmin Connect-app.
  2. Tik op iOS op Meer, druk op Android op het pictogram met drie balkjes.
  3. Tik op Gezondheidsstatistieken.
  4. Selecteer Slaap. Je ziet vervolgens drie stappen: Fasen, Pulse Ox en Ademhaling.
  5. Selecteer Pulse Ox om alle gegevens van je bloedzuurstofniveau tijdens je nachtrust te bekijken.

Veelgestelde vragen over hoe meet een smartwatch bloedzuurstof

Hoe meet horloge bloedzuurstof?

Je horloge meet bloedzuurstof normaliter met een pulsoximeter aan de achterkant van de smartwatch. Dit bestaat uit drie gekleurde lampjes die de hoeveelheid reflecterend licht in je bloed meten. Dit wordt gedaan met fotodiodes. Vervolgens worden algoritmen uitgevoerd op deze gegevens om je bloedzuurstofniveau te kunnen bepalen.

Hoe kan een smartwatch je saturatie meten?

Een smartwatch meet je saturatie met behulp van bloedzuurstofmeters. Ze zitten aan de achterzijde en schijnen door het bloed in je pols. Hierdoor meten ze het aantal reflecterende lichtjes met behulp van fotodiodes. Door middel van algoritmen berekent je smartwatch dan je saturatie.

Hoe betrouwbaar zijn de metingen van een smartwatch?

De bloedzuurstofmetingen van je smartwatch zijn redelijk goed, maar ze zijn niet volledig betrouwbaar. Dit is vooral het geval als je ze vergelijkt met die van een vingertop-pulsoximeter. Gebruik de metingen van je smartwatch daarom om je algehele welzijn te controleren en niet voor een medisch doeleinde.

Conclusie

Je smartwatch meet je bloedzuurstof doorgaans met een zogeheten pulsoximeter, oftewel een bloedzuurstofmeter. Dit wordt gedaan door de gekleurde LED-lampjes aan de achterkant van je horloge. Ze schijnen door het bloed dat door je pols stroomt en meten de hoeveelheid reflecterend licht met fotodiodes. De smartwatch gebruikt vervolgens diverse algoritmen om je SpO2-niveau te meten. 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden