Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 20:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 20:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Johnno van den Brink, 18 februari 2022

Fossil Gen 6 vs Galaxy Watch 4

Belangrijkste verschillen Fossil Gen 6 en Galaxy Watch 4:

 • De Fossil Gen 6 is sneller opgeladen dan de Samsung Galaxy Watch 4.
 • De Galaxy Watch 4 werkt niet met een een iOS apparaat (iPhone, iPad).
 • Google Assistant komt naar de Galaxy Watch 4, op de Fossil werkt het simpelweg niet.
 • Fossil Gen 6 is een goedkopere smartwatch dan de Galaxy Watch 4.
 • De Samsung Galaxy Watch 4 heeft meer meetinstrumenten dan de Fossil Gen 6.
 • Verschillende modellen en uitvoeringen verkrijgbaar voor de Watch 4 en Fossil Gen 6 (heren en dames).
 • Er zijn meer losse bandjes te verkrijgen voor de Fossil Gen 6 (alleen de 44mm), dan de Galaxy Watch 4.

Hardware, Processor, RAM en snelheid

Voor degene die hier hun keuze op baseert, is de Samsung Galaxy Watch 4 een beter presterende smartwatch. 

De Samsung Galaxy Watch 4 draait op de (eigen) Exynos W920 processor i.c.m. 1.5 GB RAM werkgeheugen. De Fossil Gen 6 gebruikt de Qualcomm Snapdragon 4100 processor i.c.m. 1 GB RAM werkgeheugen.

Tevens heeft de Galaxy Watch 4 wat meer opslagruimte (voor apps van derden bijvoorbeeld). Met 16 GB opslagcapaciteit heeft de Galaxy Watch 4 twee keer zoveel opslagruimte als de Fossil Gen 6 met 8 GB.

LTE beschikbaarheid

Super handig, LTE op een smartwatch. In dit geval heeft alleen de Samsung Galaxy Watch 4 LTE ondersteuning, de Fossil Gen 6 biedt dit niet.

LTE maakt het mogelijk een een eSIM abonnement te koppelen aan jouw smartwatch. Jouw watch werkt in dit geval volledig op de (digitale) simkaart van jouw smartphone, zonder dat je de smartphone hiervoor mee moet nemen. Je hoeft dus ook geen extra abonnement af te sluiten voor de smartwatch om hem mee op pad te nemen zonder smartphone.

Batterijduur en capaciteit (mijn gebruikservaring)

De Samsung Galaxy Watch 4 heeft batterijcapaciteit van 361 mAh, Fossil heeft deze gegevens niet vrijgegeven, maar een capaciteit van ongeveer 300 mAh is aannemelijk. De totale capaciteit zegt echter niets over de batterijduur, dit gaat natuurlijk gepaard met het gebruik. 

Ik heb beide watches een aantal maanden in mijn bezit en merk dat de Fossil Gen 6 sneller leeg is dan de Galaxy Watch 4. Dit in vol gebruik, met GPS, bluetooth en alle sensoren aan. Eerlijk gezegd stoor ik me niet aan deze mindere batterijduur, aangezien hij gewoon 's avonds laat opgeladen kan worden, dan werkt hij de volgende dag netjes de hele dag.

Met de Samsung Galaxy Watch 4 kan ik twee dagen doen, als ik hem 's nachts uitzet, dus zonder slaap monitor. De Fossil Gen 6 is aan het eind van de dag te leeg om een tweede dag mee vol te maken, ook als ik hem 's nachts uit zet. 

Fabrikant Samsung claimt dat je (met alle functies geactiveerd) makkelijk 2 dagen gebruik kunt maken van de Samsung Galaxy Watch 4, dit is niet het geval. Fossil is iets "eerlijker" en benoemd een maximaal gebruik van 24 uur, wat reëel is.

Zet je GPS uit!

Als je de motivatie kunt vinden om de GPS uit te zetten op het moment dat je thuiskomt (of gewoon altijd, als je hem niet nodig hebt) kun je met gemak twee keer zo lang met de smartwatch doen. Met de Samsung Galaxy Watch 4 haal je hiermee de 3 dagen, met de Fossil Gen 6 is 2 dagen dan haalbaar.

Microfoon, speaker en bellen met je smartwatch

Zowel de Samsung Galaxy Watch 4 als de Fossil Gen 6 hebben een ingebouwde speaker, microfoon en de mogelijkheid om hiermee te bellen via de Wear OS software.

Met de Galaxy Watch 4 kun je bellen (via LTE) zonder je telefoon, met de Fossil Gen 6 moet je telefoon via bluetooth verbonden (en dus in de buurt) om te kunnen bellen.

Opnemen, ophangen, volumeregeling is op beide prettig te regelen op het touchscreen i.c.m. de knoppen op de watches.

Betalen met de Samsung Watch 4 of Fossil Gen 6

Omdat de Fossil Gen 6 en de Samsung Galaxy Watch 4 zijn uitgerust met een NFC chip én op Wear OS software draaien, is er een mogelijkheid om te betalen via Google Pay. Verbind jouw bankrekening met Google Pay and you're good to go.

Verschillen in uiterlijk en design

Uiteraard zijn de verschillen aan de buitenkant duidelijk, toch zijn er een aantal puntjes die ik wil benadrukken waar je pas over nadenkt als je de watch al hebt :).

De kleuren Samsung Galaxy Watch 4:

alle kleuren Galaxy watch 4 40mm en 44mm

De Samsung Galaxy Watch 4 en Watch 4 Classic zijn verkrijgbaar in de volgende kleuren:

 • Watch 4 (40mm): Black (zwart), Silver (zilver), Pink (rosé goud)
 • Watch 4 (44mm): Black (zwart), Silver (zilver), Green (donkergroen)
 • Watch 4 Classic (42mm): Black (zwart), Silver (zilver)
 • Watch 4 Classic (46mm): Black (zwart), Silver (zilver)

De "gewone" Watch 4 heeft dus iets meer keuze in de kleur van de klok. De Watch 4 Classic is alleen verkrijgbaar in een zwarte of zilveren uitvoering.

De kleuren van de Fossil Gen 6:

De Fossil Gen 6 smartwatch is verkrijgbaar in de volgende kleuren:

 • Gen 6 (44mm): Smoke Stainless steel (zilver), Black stainless steel (zwart) & Black (zwart / grafiet).
 • Gen 6 (42mm): Rosé Gold Stainless steel (Rosé goud), Gunmetal stainless steel (Rosé goud met grijze tint), Stainless steel mesh (zilver), Rosé Gold Stainless steel (Rosé goud zonder diamantjes).

De Fossil Gen 6 44mm kleuren:

kleuren fossil gen 6 44mm

 

De Fossil Gen 6 42mm kleuren:

kleuren fossil gen 6 42mm

Knopjes op de Gen 6 vs Galaxy Watch 4

De buttons op de Galaxy Watch 4 zijn een stuk beter beschermd dan de knopjes op de Fossil Gen 6. Zeker de dames modellen zien eruit alsof ze snel ergens achter blijven hangen. 

Ik heb de Fossil gen 6 in 44mm, hier zijn de knopjes iets beter beschermd, maar als je gaat klussen, moet hij zeker af, voor je het weet, mis je een knopje.

De Galaxy Watch 4 en Watch 4 Classic knopjes zitten beter verstopt en hebben de vorm van de kast meegekregen zodat je niet snel ergens achter blijft hangen. 

Verschillende bandjes Galaxy Watch 4

Hoewel de Samsung Galaxy Watch 4 geadverteerd wordt als een horloge waar elke 20mm band op zou passen, is dit niet volledig het geval. Veel sterke (bijv. stalen) bandjes passen niet lekker en het lijkt erop dat de Watch 4 eerder 19.5mm accepteert. Hierom hebben wij onze Samsung Galaxy Watch 4 bandjes aangepast naar de iets kleinere maat.

Verschillende bandjes Fossil Gen 6

Bij de Fossil Gen 6 moet je even goed kijken welke klokmaat je hebt. De vrouwen (42mm) modellen maken gebruik van 18mm bandjes, de heren (grotere 44mm) modellen hebben een 22mm bandje nodig. 

Bekijk hier de Fossil Gen 6 (44mm) bandjes of de Fossil Gen 6 (42mm) bandjes

Verbinding met smartphone

In principe werken beide watches vanuit hetzelfde principe. Je verbindt de watch via bluetooth aan je smartphone, en de gegevens worden onderverdeeld.

Ik maak gebruik van een Samsung S21 smartphone en merk dat de Samsung Galaxy Watch 4 altijd verbonden blijft (zolang ik in de buurt blijf uiteraard). De Fossil Gen 6 heeft nog wel eens de neiging om de verbinding te verbreken, waarna hij hem wel weer automatisch oppakt.

Fossil verkoopt een belofte

Wanneer je een Fossil Gen 6 koopt, koop je een smartwatch met "verouderde" software met de belofte dat de nieuwste WearOS 3.0 binnenkort wordt geïnstalleerd d.m.v. een update. Bij een Samsung Galaxy Watch 4 begin je gewoon met de nieuwste WearOS 3.0.

Schermkwaliteit en grootte van de klok

De Samsung Galaxy Watch 4 is verkrijgbaar in 4 maten: 40mm, 42mm (classic), 44mm en 46mm (classic).

De Fossil Gen 6 is verkrijgbaar in 42mm (dames georiënteerd) en 44mm (heren georiënteerd).

Beide watches maken gebruik van een hoogwaardig AMOLED scherm. De Fossil Gen 6 heeft 416 x 416 pixels op een scherm van 1.28 inch. Afhankelijk van het model is de Galaxy Watch 4 1.2 - 1.4 inch met 450 x 450 pixels.

Welke moet je kiezen?

Ik ben van mening dat de enige reden om de Fossil Gen 6 te kopen het design of de combinatie met een iPhone is. Als je niet teveel gebruik maakt van de gezondheidsfeatures werkt de Fossil Gen 6 netjes naar behoren. De Watch 4 heeft meer te bieden, maar mist compatibiliteit met iPhones. 

 • Koop de Fossil Gen 6 als je een iPhone hebt of het uiterlijk mooier vind dan de Galaxy Watch 4.
 • Koop de Galaxy Watch 4 als je meerdere features wilt en de nieuwste software WearOS 3.0.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Om de website goed te laten functioneren en voor persoonlijke advertenties, maken wij gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Wil je de best mogelijke gebruikservaring en geoptimaliseerde advertenties? Klik dan op 'Ja' om hiermee akkoord te gaan. Is dat voor jou akkoord? JaNeeWil je meer weten? Bekijk dan onze Privacy Policy »