Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Arvid, 16 september 2022

Apple Watch 8 vs Apple Watch Ultra

De Apple Watch Ultra is hét ultieme sporthorloge van Apple, met meer functies dan de Apple Watch 8. Maar wat zijn precies de verschillen? In deze blog lees je alle verschillen tussen de Apple Watch Ultra vs. Apple Watch 8

Specificaties Apple Watch 8 vs Ultra

Allereerst kijken we naar een overzicht van de specificaties van de Watch 8 en Watch Ultra. 

 

Apple Watch Serie 8

Apple Watch Ultra

Mobiele data

Optioneel (€80 extra)

Ja

Afmetingen

41mm, 45mm

49mm

Materialen

Aluminium, RVS

Titanium

Always-On Display

Ja (1000 nits)

Ja (2000 nits)

Sensoren

Temperatuur, ECG, hartslag, bloedzuurstofniveau 

Temperatuur, ECG, hartslag, bloedzuurstofniveau 

GPS

Ja (L1) 

Ja (L1 + L5)

Waterbestendig

Zwemmen

Zwemmen, duiken, waterskiën 

Batterijduur

18 uur

36 uur

Uit de lijst van specificaties blijken er een aantal grote verschillen te zijn tussen de Apple Watch 8 en Apple Watch Ultra. Maar het belangrijkste verschil is de prijs: Zijn deze verschillen de grote sprong in de prijs waard?

Apple Watch 8 vs Apple Watch Ultra: Prijs

We vallen gelijk met de deur in huis: De Apple Watch Ultra komt namelijk met een fors prijskaartje. Wanneer je wilt weten welke Apple Watch beter bij je past, is dit één van de belangrijkste factoren om over na te denken.

 • Apple Watch 8 Series prijs: Vanaf € 499,00
 • Apple Watch Ultra prijs: Vanaf € 999,00

Je betaald dusbijna het dubbele voor een Watch Ultra. Wanneer je de extra functies niet gebruikt, is het waarschijnlijk en logischere keuze om voor de Apple Watch 8 te gaan in plaats van de Apple Watch Ultra. 

Apple Watch 8 vs Apple Watch Ultra: Design

Aan het ontwerp van de Apple Watch Ultra is flink gesleuteld, terwijl het ontwerp van de Apple Watch 8 vrijwel hetzelfde blijft als de vorige Watches. Hieronder zie je een foto van de Apple Watch Ultra naast de Apple Watch 8. 

apple watch 8 vs apple watch ultra design

De Apple Watch Ultra staat qua ontwerp helemaal in het teken van de sport. De kast is gemaakt van een extra sterk metaal, namelijk Titanium. De Digital Crown is vergroot en heeft diepere groeven zodat je de Watch kunt bedienen met handschoenen aan. 

Aan de linkerkant is een nieuwe knop gekomen die je zelf kunt instellen, bijvoorbeeld om een workout te starten. De Apple Watch Ultra komt ook met nieuwe bandjes die uniek zijn voor de Ultra: het Alpine bandje, het Trail bandje, en het Ocean bandje. 

digital crown van apple watch ultra
De grotere Digital Crown van de Apple Watch Ultra.

De Apple Watch series 8 ziet er vrijwel hetzelfde uit als de Series 7. Je kunt voor de kast kiezen tussen aluminium of roestvrijstaal. Het ontwerp is tijdloos en zoals je van een Apple Watch verwacht.

Je kunt kiezen tussen veel verschillende bandjes voor de Apple Watch 8, maar de nieuwe bandjes voor de Ultra zijn uniek voor dat model. Je kunt dus uit veel meer kleuren en bandjes kiezen voor de Apple Watch 8, maar je hebt geen mogelijkheid om de Ultra bandjes hiervoor te bestellen.

apple watch ultra bandjes

De formaten van de Apple Watch 8 vs Apple Watch Ultra verschillen ook flink. Bij de Apple Watch 8 kun je kiezen tussen 41mm en 45mm, terwijl de Ultra alleen in 49mm verkrijgbaar is. De Ultra is ook iets dikker omdat het een plat display heeft, terwijl de Watch 8 een afgerond display heeft. 

Apple Watch 8 vs Apple Watch Ultra: Display

Het display is ook aangepakt voor de Apple Watch Ultra. Tijdens het sporten in de zon is het soms moeilijk om het scherm te lezen, daarom is het aantal nits verdubbeld. Zo is het dus mogelijk om de Watch Ultra beter in zonlicht te gebruiken dan de Watch 8.

 • Apple Watch 8: 1000 nits
 • Apple Watch Ultra: 2000 nits

Zowel de Apple Watch 8 als Apple Watch Ultra komen met een always-on display. 

Het display van de Apple Watch Ultra is ook qua uitstraling aangepakt. Het scherm is een stuk dikker, en volledig plat. Het glas zit volledig verwerkt in de titanium kast zodat het beter is beschermd. Dit alles is gedaan om de Watch Ultra beter te beschermen tijdens avonturen en tijdens het sporten. 

Apple Watch 8 vs Apple Watch Ultra: Sensoren & Features

Zowel de Apple Watch Ultra als Apple Watch 8 draaien nu op de nieuwe watchOS 9, hebben de nieuwe huidtemperatuursensor, nieuwe crash detection functie voor noodgevallen, en dezelfde digital omgeving om fitness en sport bij te houden. Beide Watches hebben in de basis dus niet veel verschillen.

De Watch 8 en Watch Ultra hebben ook allebei de kompas-app die opnieuw is ontworpen, waarmee je nu ook kruimels achter kan laten om je weg terug te vinden. Het grote verschil: De Apple Watch Ultra komt met dual-frequency GPS en het nieuwste GPS protocol (L5). De GPS op de Apple Watch Ultra zal dus de meest precieze locatie door kunnen geven.

apple watch ultra nightmode
De Apple Watch Ultra heeft ook een nachtmodus: hier te zien in de Kompas-app. 

Ben je toch de weg kwijt geraakt? Dan heeft de Apple Watch Ultra een nieuwe ingebouwde sirene, die je af kunt laten gaan in noodgevallen. De sirene van 86 decibel is tot wel 180 meter ver te horen. Zo ben je altijd een stukje veiliger wanneer je eropuit gaat in de wildernis. 

De Apple Watch Ultra heeft ook een exclusieve Diepte-app, die automatisch de diepte meet wanneer je meer dan 1 meter onder water zwemt. De Apple Watch Ultra is geschikt om tot 100 meter mee te duiken, terwijl de Apple Watch 8 alleen geschikt is voor zwemmen aan het oppervlak. 

apple watch ultra duiken

De Apple Watch Ultra heeft in vergelijking met de Apple Watch 8 dus een aantal functies die aanspreken op de extreme sporters en buitenmensen. Duiken of watersporten zoals waterskiën zijn alleen mogelijk met de Watch Ultra. 

Apple Watch 8 vs Apple Watch Ultra: Batterijduur

De voornaamste reden dat de Apple Watch Ultra groter is dan de Apple Watch 8 is om de batterijduur te verbeteren. Het is natuurlijk erg vervelend als je Watch bijna uitvalt terwijl je net aan je workout wilt beginnen. 

De batterij van de Apple Watch Ultra is groter dan de Apple Watch 8, en heeft een beloofde batterijduur die twee keer zo lang is. De Apple Watch 8 gaat zo’n 18 uur mee met regulier gebruik, terwijl de Apple Watch Ultra zo’n 36 uur mee gaat met regulier gebruik. 

Dit is een groot verschil, zeker voor de fanatieke sporter of avonturier. Tijdens het sporten is de kans klein dat je een stopcontact in de buurt hebt. Ook voor de gewone gebruiker kan dit verschil de doorslag geven, een batterijduur van 18 uur is tenslotte niet erg lang. 

apple watch ultra vs apple watch 8

Apple Watch 8 vs Apple Watch Ultra in het kort:

Verschillen

 • De Apple Watch Ultra isgemaakt van Titanium
 • Het display van de Apple Watch Ultra is feller
 • De Apple Watch 8 is kleiner dan de Apple Watch Ultra
 • Je kunt met de Apple Watch Ultra duiken en watersporten
 • De Apple Watch Ultra heeft een preciezere GPS
 • De Apple Watch Ultra heeft een veel grotere batterij

Overeenkomsten

 • Draaien op watchOS 9
 • Sensoren zijn hetzelfde (behalve diepte-meter)
 • Beide Watches hebben een Always-On display
 • Mogelijkheid tot mobiele data

Conclusie

Er zijn aardig wat verschillen tussen de Apple Watch 8 en de Apple Watch Ultra, maar het grootste verschil is de prijs. Dit zal in veel gevallen de doorslag geven in welke Watch je kiest. De Watch Ultra is echt helemaal gefocust op de fanatieke sporter of avonturier. Bij dagelijks gebruik zul je de functies van de Ultra niet echt missen, met uitzondering van de de batterijduur. 

Weet jij al welke Apple Watch je gaat kopen? Vergeet niet een leuk bandje uit te zoeken. We hebben zowel bandjes voor de Apple Watch 8 als bandjes voor de Apple Watch Ultra. 

Meest gestelde vragen

Wat is de beste Apple Watch?
De Apple Watch Ultra is de ultieme smartwatch van Apple. De Watch Ultra heeft verreweg de meeste functies, is geschikt om mee te duiken, en is gemaakt van Titanium. 

Welke Apple Watch voor vrouwen?
Voor de Apple Watch kun je kiezen tussen twee maten, 41mm en 45mm. Welke maat je kiest is afhankelijk van je polsmaat, en je persoonlijke voorkeur. 

Wat is de goedkoopste Apple Watch?
De Apple Watch Series 8 is verkrijgbaar vanaf €499.00. Dit is de goedkoopste nieuwe Apple Watch op het moment, maar oudere versies kunnen goedkoper zijn afhankelijk van de winkel waar je deze koopt. 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Om de website goed te laten functioneren en voor persoonlijke advertenties, maken wij gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Wil je de best mogelijke gebruikservaring en geoptimaliseerde advertenties? Klik dan op 'Ja' om hiermee akkoord te gaan. Is dat voor jou akkoord? JaNeeWil je meer weten? Bekijk dan onze Privacy Policy »