Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Johnno van den Brink, 10 november 2023

Hoeveel straling geeft een Apple Watch?

Een Apple Watch kan straling geven, maar dit zal niet veel schade doen aan je lichaam. Je DNA zal bijvoorbeeld zeker geen beschadigingen oplopen, al kan de straling wel je lichaam ietwat opwarmen. Dit komt doordat de Apple Watch voldoet aan de geldende blootstellingslimiet voor straling.

Hoe wordt de straling van de Apple Watch opgemeten?

We weten dat een Apple Watch weinig straling geeft door de SAR, wat staat voor Specific Absorption Rate. Hiermee wordt de mate waarin je lijf radiogolven van de smartwatch absorbeert. Hierbij wordt gekeken naar de straling als je de Apple Watch aan je pols of tegen je hoofd gebruikt.

Landen hanteren op dit vlak verschillende regels, al is de straling bij gebruik aan de pols altijd 4,0 watt per kilogram bij een gemiddelde over 10 gram weefsel. Bij gebruik tegen het hoofd is het limiet óf 1,6 watt óf 2,0 watt per kilogram bij een gemiddelde over respectievelijk 1 of 10 gram weefsel.

Geeft een Apple Watch straling?

Je weet nu hoe de straling van een smartwatch wordt opgemeten, maar je wilt uiteraard ook weten hoeveel straling een Apple Watch geeft. Kijk hiervoor naar onze tabel:

Apple Watch

SAR-limiet 1,6 W/kg voor 1 g (hoofd)

SAR-limiet 2 W/kg voor 10 g (hoofd)

SAR-limiet 4 W/kg voor 10 g (pols)

Apple Watch Series 6 44mm

0,40

0,23

0,04

Apple Watch Series 6 40m

0,24

0,14

0,04

Apple Watch 38mm

0,153

0,073

0,024

Apple Watch 42mm

0,109

0,037

0,061

Apple Watch Ultra

0,93

0,35

0,6

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer Apple Watch modellen, maar helaas weten hier de SAR-testen niet van. Toch durven we wel te stellen dat alle smartwatches van dit merk ruim binnen de limieten vallen. De slimme horloges van Apple geven dus niet genoeg straling om schade te veroorzaken.

Geeft een apple watch minder straling dan een iphone of ipad

Geeft een Apple Watch minder straling dan een iPhone of iPad?

In Frankijk werd het een tijdje verboden om de iPhone 12 te verkopen, wat kwam doordat de smartphone te veel straling afgaf volgens onderzoek. In Nederland was dit niet nodig, aangezien de straling niet voor acute gezondheidsrisico’s zorgde volgens de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.

Toch is het wel een feit dat de iPhone meer straling geeft dan de Apple Watch. Dit geldt ook voor de iPad. Alsnog vallen de SAR-testen grotendeels binnen de limieten. Zelfs als dit niet het geval is, zijn de apparaten van Apple nog steeds niet per se gevaarlijk.

Is de straling van de Apple Watch gevaarlijk?

Uit onderzoek van Cancer Research UK blijkt dat je lichaam maximaal een paar honderdste graden Celsius opwarmt als je meerdere uren achtereen belt met je smartphone aan je oor. Door een mobiele telefoon, tablet of smartwatch te gebruiken vergroot je dus niet de kans op het krijgen van kanker, al moet hier nog wel meer onderzoek naar worden gedaan, vooral naar de effecten op de lange termijn.

Bekijk ook: Alle Apple Watch bandjes

Veelgestelde vragen over hoeveel straling een Apple Watch geeft

Heeft Apple Watch straling?

Ja, een Apple Watch geeft straling, maar dit zit makkelijk binnen de SAR-limieten. Hieronder vind je de resultaten van de Apple Watch Ultra ten opzichte van de limieten:

  • Limiet van 1,6 W/kg (meer dan 1 g) SAR-limiet (hoofd): 0,93
  • Limiet van 2,0 W/kg (meer dan 10 g) SAR-limiet (hoofd): 0,35
  • Limiet van 4,0 W/kg (meer dan 10 g) SAR-limiet (pols): 0,6

Hoeveel straling geeft een smartwatch?

Een smartwatch zoals de Apple Watch geeft wel wat straling af, maar dit valt over het algemeen gemakkelijk binnen de toegestane limieten. Hierdoor is het slimme horloge niet gevaarlijk voor je gezondheid, al kan het gebeuren dat de smartwatch je lichaam lokaal enigszins opwarmt.

Is Apple Watch gezond?

Ja, over het algemeen is de Apple Watch zeker gezond. Er zijn geen bijwerkingen of gezondheidsgevolgen bekend en we weten dat de stralingshoeveelheid van de Apple Watch binnen de limieten valt. Je kunt zelfs gezonder worden door deze smartwatch te gebruiken, wat natuurlijk komt door de gezondheidsfuncties.

Conclusie

Net als alle andere elektronische apparaten geeft een Apple Watch straling af. Dit is eigenlijk niet te voorkomen. Toch hoef je hier niet bang voor te zijn. De afgegeven straling van de Apple Watch overschrijdt namelijk niet de SAR-limieten en vormt daarom geen bedreiging voor je gezondheid.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden