Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Johnno van den Brink, 12 oktober 2023

Apple Watch 9 vs 8

De verschillen tussen de Apple Watch 9 en 8

Het is vandaag de dag niet eenvoudig om te kiezen tussen de Apple Watch 9 en de Apple Watch 8. Beide modellen hebben hun eigen voor- en nadelen die gebaseerd zijn op de specificaties van de smartwatches. Hieronder noemen we een paar belangrijke eigenschappen van beide slimme horloges.

 

Apple Watch 9

Apple Watch 8

Batterij

Lithium-ionbatterij 315 mAh

Lithium-ionbatterij 282 mAh (41 mm) / 308 mAh (45 mm)

Batterijduur

In tijdmodus 18 uur, in sportmodus 8 uur

Bij normaal gebruik 18 uur, bij energiebesparende modus 36 uur

Opslag

32 GB

32 GB

Formaat

45 x 38 x 10,7 mm (45 mm-model), 41 x 35 x 10,7 mm (41 mm-model)

45 x 38 x 10,7 mm (45 mm-model), 41 x 35 x 10,7 mm (41 mm-model)

Gewicht

38,7 g (45 mm-model), 31,9 g (41 mm-model)

39,1 g (45 mm-model), 32,2 g (41 mm-model)

Resolutie

396 x 484 pixels (45 mm-model), 352 x 430 pixels (41 mm-model)

396 x 484 pixels (45 mm-model), 352 x 430 pixels (41 mm-model)

 

Er zitten dus een paar verschillen als het gaat om de specificaties van de Apple Watch 9 vs 8. Toch zijn deze veranderingen niet heel groot. Er zijn desondanks nog veel meer aanpassingen tussen de 9 en de 8. Daarover lees je hieronder meer.

Welk van beide je ook kies, de bandjes voor de Apple Watch 8 passen ook op de Apple Watch 9! Bekijk hier het assortiment van alle Apple Watch 8 bandjes en hier van de nieuwste Apple Watch 9 bandjes

Chip

Apple heeft de Watch 9 uitgerust met een nieuwe chip die de volgende generatie U2 ultrabreedbandchip wordt genoemd. Dit is een van de eerste apparaten van het merk die voorzien is van deze upgrade. Hiermee kun je veel eenvoudiger een vermiste iPhone terugvinden.

Dit kun je overigens doen op twee manieren. Zo kun je de telefoon een geluidje laten maken door de smartwatch. Daarnaast is het mogelijk om door ruimtes in je huis te navigeren om de iPhone te lokaliseren. Hiervoor kun je op de Apple Watch 9 een functie genaamd Precision Funding gebruiken, wat de 8 niet heeft.

Processor

Het grootste verschil tussen de Apple Watch 9 en de Apple Watch 8 vind je in principe in de processor. Dit staat bekend als de S9 SiP, oftewel system-in-package. Dat is de processorchip die de smartwatch laat draaien en een merkbare snelheidsverbetering zou moeten opleveren.

De Apple Watch 9 is voorzien van een A14 processor. Oudere modellen zijn nog voorzien van de A13 processor, waaronder ook de 8. Dit is een aanzienlijke stap in de goede richting, want deze chip is de eerste van Apple die gemaakt werd volgens het 5nm-proces. Dit heeft er dus voor gezorgd dat de Apple Watch 9 een stuk sneller is dan de 8.

Apple heeft in de nieuwe S9 SiP bovendien een snellere Neural Engine verwerkt. Deze werkt nu met vier cores. Onder meer hierdoor is de grafische processor versnelt, volgens Apple zelfs tot maar liefst 30 procent. Dit alles samen zorgt voor vloeiendere animaties, sneller en nauwkeuriger dicteren, Siri op het slimme horloge en nog veel meer op de 9.

Opslag

Zoals je in onze tabel zag, is de opslag van de Apple Watch 9 dezelfde als die van de oudere variant. Toch is dat niet helemaal het geval. De Apple Watch 9 Ultra is namelijk voorzien van een opslagcapaciteit van 64 GB. Je moet dan dus wel het duurste model kopen, maar het voordeel hiervan is dat je veel liedjes kunt downloaden op je smartwatch.

Apple Watch 9 opslag

Scherm

Ook het scherm is anders bij de Apple Watch 9 ten opzichte van de 8. Het formaat is vrijwel hetzelfde, maar de techniek is wel vernieuwd. Het scherm van de 9 lijkt namelijk op de 8 Ultra. Dit betekent dat de helderheid oploopt tot maar liefst 2000 nits. De 8 is juist voorzien van een helderheid van 1000 nits, veel lager dus.

Je kunt daarnaast bij de Apple Watch 9 nog steeds het Always On display gebruiken, al is dit geen must. Dit betekent dat het scherm continu aanstaat, wat ook mogelijk is bij het model van vorig jaar. Het display kan hierbij overigens dimmen tot zelfs 1 nit, maar dus ook veel helderder worden dan de 8.

Afmetingen en gewicht

In de tabel hebben de afmetingen en het gewicht van de Apple Watch 9 vs de 8 genoemd. Ze zijn bijna hetzelfde, al is het gewicht een beetje lager. De 9 is namelijk wat lichter dan de 8, al is dit verschil extreem klein. De afmetingen zijn juist precies hetzelfde gebleven, maar dat is natuurlijk geen probleem.

Apple Watch 9 vs 8: Prijs

Als je liever wat geld wilt besparen als je een smartwatch van Apple wilt kopen, kun je beter kiezen voor de Watch 8. Dit komt doordat dit model inmiddels wat in prijs is verlaagd, vooral nu de 9 op de markt is gebracht. De adviesprijs van de nieuwste Apple smartwatch is 449 euro voor de 41 mm uitvoering. De 45 mm versie kost over het algemeen 479 euro.

De Apple Watch 8 kost 60 euro minder ten opzichte van de twee formaten van de Apple Watch 9. De kans is groot dat het prijskaartje naar verloop van tijd alleen maar lager wordt, al geldt dit voor beide modellen.

Kleur

De iPhone 15 heeft nieuwe kleuren, maar dat is ook bij de Apple Watch 9 het geval. De nieuwste smartphone van Apple is namelijk voorzien van een roze kleurafwerking. De smartwatch kun je dus ook in deze tint kopen. Je hebt desondanks nog meer opties:

 • Starlight
 • Midnight
 • Zilver
 • Product RED

Wil je een roestvrijstalen smartwatch kopen? Je kunt dan kiezen voor grafiet, goud en zilver bij de Apple Watch 9. De Apple Watch 8 is ook in meerdere kleuren verkrijgbaar, al is dit slimme horloge niet verkrijgbaar in het roze. Als je van Barbiecore en dus van deze kleur houdt, moet je zeker kiezen voor de Apple Watch 9.

Tik dubbel gebaar

De Apple Watch 9 heeft dus meerdere aanpassingen gekregen ten opzichte van de Apple Watch 8. Het nieuwste slimme horloge van Apple is bijvoorbeeld voorzien van een nieuwe functie die het tik dubbel gebaar wordt genoemd. Hiermee bestuur je de primaire actie van een app terwijl je het scherm hiervoor niet eens hoeft aan te raken.

Wat je wel moet doen, is door simpelweg je duim en wijsvinger twee keer tegen elkaar te tikken. Zo beantwoord je bijvoorbeeld een oproep, maar je kunt hiermee ook muziek afspelen en pauzeren. Een timer stoppen is ook mogelijk met het tik dubbel gebaar. Je maakt hiervoor dus eigenlijk een knijpbeweging.

De Apple Watch 8 heeft deze functie niet, wat dan ook een groot voordeel van de 9 is. De kans is groot dat het tik dubbel gebaar door Apple nu is geïntroduceerd ter oefening van Vision Pro. Bij deze ruimtelijke computer kun je namelijk ook dit gebaar gebruiken.

Sensoren

Qua sensoren zijn de Apple Watch 9 en de 8 eigenlijk vrijwel hetzelfde. Ze zijn namelijk beide voorzien van de volgende sensoren:

 • Elektrische hartslagsensor
 • Optische hartslagsensor
 • Gyroscoop
 • Zuurstofsaturatiesensor
 • GPS
 • Hoogtemeter
 • Versnellingsmeter
 • Kompas

Toch is er één verschil op dit vlak, waar we eerder al over hebben geschreven. De Apple Watch 9 bevat namelijk de U2 chip, wat bij de Apple Watch 8 niet het geval is. Het grote voordeel van deze toevoeging is dat je hiermee je iPhone eenvoudig terugvindt met de smartwatch.

Apple Watch 9 vs 8: Veelgestelde vragen

Is Apple Watch 9 beter dan 8?

Over het algemeen is de Apple Watch 9 zeker beter dan de 8. Dit komt vooral doordat deze smartwatch een nieuwe chip heeft gekregen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de 9 snellere en betere prestaties levert. Ook zien de animaties er soepeler uit. Daarnaast is het scherm van de nieuwste variant helderder, wat vooral fijn is in de zon en in donkere ruimtes.

Wat is het verschil tussen de Apple Watch 8 en de Apple Watch 9?

Qua ontwerp is de Apple Watch 9 eigenlijk hetzelfde als de Apple Watch 8, maar er zijn toch wel een paar verschillen. Het display van de nieuwere versie is namelijk veel helderder. Ook de chip is anders. De 9 is namelijk voorzien van de A14, wat sneller is dan de A13 die in de 8 zit.

Is de Apple Watch 9 het kopen waard?

De Apple Watch 9 is natuurlijk niet goedkoop, wat altijd het geval is bij nieuwe apparaten van Apple. Toch vinden we dit model het kopen waard. Dit komt door de handige functies, terwijl ook de nieuwe chip een geweldige toevoeging is.

Conclusie

De Apple Watch 9 mag er dan wel hetzelfde uitzien als de 8, toch hebben deze modellen wel degelijk een paar verschillen. Dit komt bijvoorbeeld door de nieuwe chip die in de 9 is geplaatst. De smartwatch biedt hierdoor betere en snellere prestaties. De nieuwste variant heeft daarnaast een heldere display, terwijl deze ook een nieuwe kleur heeft, namelijk roze.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden