Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

14% korting bij orders boven de €14 code: VALENTIJN1414% korting bij orders boven de €14 | code: VALENTIJN14

Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

14% korting bij orders boven de €14 code: VALENTIJN1414% korting bij orders boven de €14 | code: VALENTIJN14

Door Giovanny, 22 december 2022

Wear OS 3.0: Alles wat je erover moet weten

In de afgelopen jaren heeft Google Wear OS flinke vooruitgang geboekt door samenwerkingen aan te gaan en het besturingssysteem op een niveau te brengen waarop het kan gaan concurreren met de topspelers.

Sinds de samenwerking met Samsung in 2021 is het hard gegaan. Zo hebben de tech giganten samen Wear OS 3.0 gelanceerd. Apps van derden werden nieuw leven ingeblazen en een nieuwe eerste smartwatch van Google zelf, de Google Pixel Watch, voegde wat toe aan de opmars.

En dan hebben we het nog niet eens over de Fitbit integratie gehad!

In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over Wear OS 3.0 en meer.

Wat is Wear OS 3.0

Wear OS 3.0 is een besturingssysteem ontwikkeld door Google en Samsung voor wearables. Wear OS 3.0 bestaat uit het beste van beide werelden.  

Om je smartwatch te kunnen besturen heb je een besturingssysteem/Operating System (OS) nodig, zo heeft Apple bijvoorbeeld watchos en maakte Samsung voorheen gebruik van tizenos als besturingssysteem voordat ze een samenwerking startte met Google.

Google ’s besturingssysteem stond in 2014 bekend als Android Wear. In 2018 ging Google voor een rebrand en gaven ze hun besturingssysteem de naam Wear OS 2, hierbij kwamen ook de bijbehorende updates.

Toch ontving Google voor de samenwerking met Samsung een hoop kritiek over een gebrek aan innovatie, het was dus tijd voor verandering en de samenwerking met Samsung moest hiervoor de oplossing zijn. De samenwerking en Wear OS 3.0  werden aangekondigd op Google I/O 2021, een jaarlijkse beurs waar Google ontwikkelaars de nieuwste ontwikkelingen delen met de wereld.

Welke horloges draaien op Wear OS 3.0?

De eerste smartwatch met Wear OS 3.0 was de Samsung Galaxy Watch 4 in 2021, sinds dien is Wear OS 3.0 beschikbaar op maar een aantal horloges. Ook is het zo dat smartwatches met Wear OS 2.0 niet altijd kunnen updaten naar Wear OS 3.0. Google heeft bevestigd dat ze voor die modellen in de aankomende twee jaar beveiligingsupdates zullen toepassen, maar daar blijft het ook bij. Google doet dit waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat mensen de nieuwe smartwatches kopen.

Een lijst met smartwatches die draaien op Wear OS 3.0:

 • Samsung Galaxy Watch 5 & Watch 5 Pro
 • Samsung Galaxy Watch 4 & Watch 4 Classic
 • Google Pixel Watch
 • Montblanc Summit 3
 • Fossil Gen 6
 • Skagen Falster Gen 6
 • Michael Kors Access 6
 • Razer x Fossil Gen 6
 • Ticwatch Pro 3
 • Ticwatch Pro 3 Ultra GPS
 • Ticwatch E3

Wat Wear OS 3.0 te bieden heeft

De samenwerking met Samsung heeft Google erg goed gedaan omdat we zien dat er flink vooruitgang is geboekt met Wear OS 3.0. De performance is bijvoorbeeld veel beter waardoor apps sneller laden en de batterij het langer volhoudt. Hiernaast zijn er nog meer functies van Wear OS 3.0 die het een goed besturingssysteem maken.

We zetten een aantal van de goede eigenschappen van Wear OS 3.0 voor je op een rijtje:

Nieuwe gebruikersinterface 

Met een ander gebruikersinterface zorgt Wear OS 3.0 ervoor dat je sneller en makkelijker kan navigeren door je smartwatch. De apps die niet in gebruik zijn, kunnen ook continu op de achtergrond werken, zodat je heen en weer kunt schakelen tussen de apps.

Je kunt ook de meest recente apps die je hebt bovenaan het nieuwe app opstartprogramma zien. Ook gaan apps sneller open en dicht en zijn er handige sneltoetsen en mini widgets die je op je startscherm kunt zetten.

Performance 

Google beweerde dat Wear OS 3.0 30% sneller zou presteren en dit kon je merken aan beter verzorgde animaties, een betere gebruikers interface en snellere laadtijden. We zijn inmiddels al een tijdje verder sinds de lancering van Wear OS 3.0 en het is veilig om te zeggen dat dit ook echt zo is. Vergeleken met oudere versies van Wear OS is dit zeker een upgrade.

Naast deze verbetering claimde Google ook dat de batterij capaciteit verbeterd zou worden. Dit is helaas niet helemaal waar, de batterij gaat nog steeds 1 tot 2 dagen mee afhankelijk van de functies die je gebruikt.

Fitbit functies

Google heeft begin 2021 Fitbit gekocht, Fitbit staat bekend om hun geavanceerde slaapmonitoring, hartslagmonitoring, stressmonitoring en andere fitness- en gezondheidstracking. Met deze expertise van Fitbit maakt Google een grote sprong vooruit op het tracken van dagelijkse bezigheden waardoor de aantrekkelijkheid van smartwatches die draaien op Wear OS 3.0 stijgt.

Recent geleden debuteerde de Google Pixel Watch met Watch OS 3.0 en daarin waren de Fitbit invloeden te zien met verbeterde fitness en gezondheid mogelijkheden. Eerder schreven wij een uitgebreide blog waarin we twee top smartwatches tegenover elkaar zetten: Google Pixel Watch vs. Apple Watch.

Google Wallet veranderingen 

Ook in Google Wallet zijn er verbeteringen te zien, je kunt er steeds meer in bewaren. Zo kan je je tickets van je favoriete festival bewaren, je boarding tickets voor je reis bewaren en je betaalkaart bewaren.

Betere derde partij apps

Er zijn meer widgets beschikbaar in Wear OS 3.0. Google heeft de API voor widgets open gesteld voor meer derde partij apps, wat betekent dat je nu meer opties hebt om uit te kiezen. Zo kun je nu widgets op je smartwatch met Wear OS 3.0 van Spotify, Strava, Deezer, slaapmonitoring en Adidas running.

Verbeterde Google Assistent 

Je kunt nu opdrachten geven aan je google assistent zonder eerst Hé Google te zeggen. In plaats van He Google te zeggen, geef je nu meteen je opdracht en voert je smartwatch de opdracht uit.

iOS-ondersteuning

Het leek er in de eerste instantie op dat Wear OS 3.0 niet geschikt zou zijn voor iPhones, dit komt omdat de Galaxy Watch 4 en 5 niet goed werken met iPhones. Hetzelfde geldt voor de Google Pixel Watch.

Toch belooft de MontBlanc Summit 3 echter ondersteuning voor iPhones, dit betekent dat andere Wear OS 3.0 toestellen hetzelfde kunnen bieden. Toch is het zo dat Android het beste platform is voor een optimale Wear OS-ervaring. De prioriteit van Google en Samsung is ook helemaal niet om ervoor te zorgen dat iPhone gebruikers hun weg kunnen vinden in het Android-ecosysteem.

Fossil Gen 6 Wear OS 3.0 update van december

In oktober begon Fossil met het uitrollen van de Fossil Gen 6 Wellness edition en de eerste update van het besturingssysteem heeft deze maand plaatsgevonden. Fossil geeft aan dat het gaat om kleine verbeteringen.

Er werden 6 punten gedeeld met verbeteringen. De highlights van deze update zijn:

Verschillende wijzerplaat oplossingen: je kunt nu je lettertype, lettergrootte en letterkleur veranderen. Ook de wijzerplaat sfeermode is aangepast.

Diverse knop verbeteringen: je kunt nu je telefoon opnemen of ophangen met een druk op de knop.

Update voor de slimme batterijmodus: een probleem is opgelost waarbij je locatie aangaat in batterijbesparingsmodus, dit zorgde ervoor dat je batterij juist meer ging verbruiken.

Wellness Tracking-updates: een sensor software update waarin de hartslag-LED's niet altijd actief waren, wat werd veroorzaakt door een calorie algoritme is opgelost. Ook is het probleem met herhaalde toestemmingsverzoeken opgelost.

Synchronisatie, Bluetooth, koppelingsverbeteringen: verschillende updates op het gebied van synchronisatie en Bluetooth en optimalisaties voor synchronisatie op de achtergrond hebben een koppelingsprobleem opgelost met sommige toestellen die de koppeling blokkeerden.

Diverse andere updates: denk hierbij aan updates voor mediabeheer, hulp voor nieuwe gebruikers, veiligheid, Google assistent en meer.

Meest gestelde vragen

Wat is Wear OS 3.0?

Wear OS 3 is het nieuwe besturingssysteem voor smartwatches dat Google en Samsung tijdens Google I/O 2021 hebben gelanceerd. Hiervoor maakte Samsung gebruik van Tizen, zijn eigen besturingssysteem. Google maakt hiervoor gebruik van zijn Wear OS.

Welke recent uitgekomen smartwatches draaien op Wear OS?

 • Google Pixel Watch
 • Samsung Galaxy Watch 5 en 5 Pro
 • Fossil Gen 6

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Om de website goed te laten functioneren en voor persoonlijke advertenties, maken wij gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Wil je de best mogelijke gebruikservaring en geoptimaliseerde advertenties? Klik dan op 'Ja' om hiermee akkoord te gaan. Is dat voor jou akkoord? JaNeeWil je meer weten? Bekijk dan onze Privacy Policy »