Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Arvid, 15 augustus 2022

Samsung Galaxy Watch 5: Hands-On Review

De Galaxy Watch verscheen vandaag, dus hoog tijd voor een review! Al eerder schreven we over de gelekte geruchten van de Galaxy Watch 5, maar nu we hem op de redactie hebben is het tijd voor een echte hands-on review. Welke nieuwe functies zitten er in de Watch 5?

Design

Wat natuurlijk het eerste opvalt terwijl de Watch 5 uit het doosje komt is het ontwerp. De eerste keuze die opvalt is dat de Watch 5 geen draaibare ring meer heeft om de watch mee te besturen. De rest van het ontwerp lijkt op de Watch 4, een strak ontwerp met de twee fysieke knoppen op de zijkant.

Design Galaxy Watch 5

Je kunt nog steeds digitaal ronddraaien om het menu te besturen, maar wij vinden dat dit niet zo goed werkt als de fysieke ring. Het touch screen is responsief en werkt goed om de watch te besturen. 

De achterkant van de Watch 5 heeft een iets andere vorm gekregen. Samsung zegt dat dit helpt met de nauwkeurigheid van de data die uit de sensoren komen. Ook zit er een nieuwe sensor in, waar je later in de blog meer over leest. 

Wij hebben de Watch 5 40mm in zilver, en de Watch 5 Pro in het zwart, maar hieronder zie je welke kleuren er nog meer zijn. Sommige kleuren zijn specifiek aan de watch. Welke kleur band je ontvangt hangt af van welke kleur klok je kiest. 

Verschillende kleuren van de Watch 5

Het lila siliconen bandje bij de zilveren 40mm ziet er goed uit, maar we zetten natuurlijk een eigen Milanese band op de Watch 5 voor een luxere uitstraling. Wij vonden de zwarte, grijze, groene, en roze band het mooiste passen bij de zilveren Watch 5.

Verschillende kleuren bandjes Galaxy Watch 5

Natuurlijk vind je in onze webwinkel nog vele andere mooie Galaxy Watch 5 bandjes die perfect passen op jouw nieuwe smartwatch. Je vind ze voor iedere gelegenheid. 

Specificaties

Een overzicht van de specificaties:

 

Watch 5 (40mm)

Watch 5 Pro

Afmetingen

40 mm x 40 mm x 9.8 mm

45 mm x 45mm x 10,5 mm

Gewicht

28.7 gram

46.5 gram

Display

1.4 inch Super AMOLED, Sapphire crystal

1.4 inch Super AMOLED, Sapphire crystal

Resolutie

450 x 450 pixels (321 ppi)

450 x 450 pixels (321 ppi)

Geheugen

16 GB opslag, 1.5 GB RAM

16 GB opslag, 1.5 GB RAM

Batterij

284 mAh

590 mAh

GPS

✔️

✔️

NFC

✔️

✔️

Bouw

Armor Aluminium

Titanium

We zien enkele verschillen tussen de Watch 5 en Watch 5 Pro. Zo krijg je een flink grotere batterij, en een behuizing van titanium. Dit maakt de Watch 5 Pro wel een stuk zwaarder, wat ten koste kan gaan van draagcomfort en de nauwkeurigheid van sensors. 

[FOTO: 5 en 5 pro] 

De Watch 5 en Watch 5 Pro krijgen allebei een nieuwe Sapphire crystal glasplaat die beschermt tegen krassen en schade. Het display is helder en heeft een hoge resolutie. 

Het verschil tussen de Watch 5 40mm en Watch 5 44mm is naast de afmetingen een iets grotere batterij, 284 mAh en 410 mAh respectievelijk, en dus ook wat meer gewicht. De 40mm variant weegt 28.7 gram en de 44mm weegt 33,5 gram. 

Eerste indruk

Met de Watch 5 lijkt het erop dat Samsung echt de slag te pakken heeft in de smartwatch-wereld. De upgrades ten opzichte van de Watch 4 zijn niet zo groot, maar nemen wel wat puntjes weg die op de Watch 4 voor kritiek zorgde, zoals de batterijduur.

Die batterijduur is volgens Samsung met 10 uur verbeterd, wat de geloofde batterijduur op 50 uur zet. Vooral met het Always-On Display de hele dag aan, en een paar uur GPS of fitness tracking, merken wij dat de batterij ongeveer de hele dag meegaat, of 24 uur. 

De Watch 5 laad ongeveer in een uurtje op, en binnen 8 minuten opladen heb je genoeg om 8 uur slaap bij te houden. We merken nog niet enorm veel verschil in batterijduur, maar het is wel iets verbeterd. Met langer gebruik denken we dat de verschillen duidelijker worden.

De behuizing heeft een mooi strak ontwerp, zoals we inmiddels gewend zijn van de Samsung Galaxy Watch serie. Het verwisselen van het bandje ging eenvoudig. De Space Grey Milanese band was onze favoriet.

Space Grey Milanese band voor Galaxy Watch 5

Health Tracking & Sensoren

Één van de grootste veranderingen voor de Watch 5 is de nieuwe infrarood-temperatuur sensor die de temperatuur van huid meet. Het lijkt er echter op de deze functie nog niet op de Watch 5 of Watch 5 Pro zit, zoals de geruchten voorspelden.

De hardware is aanwezig, maar de functie komt ‘in de nabije toekomst’ pas in de software van de Watch 5. Samsung heeft verder nog niet laten weten wanneer dit zal gebeuren. 

Ook is nog niet duidelijk waar de temperatuur data voor gebruikt wordt. In watches zoals de Fitbit Sense wordt deze data onder andere gebruikt voor de slaapmonitor. We houden je up-to-date wanneer er meer details volgen.

De Galaxy Watch 5 komt ook met een nieuwe slaap coach, die een ‘slaapplan’ opstelt op basis van de data die uit de slaapmonitor komt. 

We verwachten dat de Galaxy Watch 5, net als de Galaxy Watch 4 een goede fitness tracker is. We hopen dit in de toekomst meer te kunnen testen. Er zijn geen grote verschillen gemeld tussen de fitness tracking van de Watch 4 en Watch 5, dus we gaan er van uit dat dit goed werkt. 

Veel sensoren zijn overgenomen van de Watch 4. De Watch 5 beschikt onder andere over:

  • NFC (contactloos betalen)
  • GPS
  • Optische hartslagsensor
  • Bloedsaturatiemeting
  • ECG hartslagmeter

Batterijduur

De batterij van de Galaxy Watch 5 en vooral Galaxy Watch 5 Pro is flink gegroeid. Hiermee hoopt Samsung problemen op te lossen met batterijduur, waar de Watch 4 mee geplaagd is. 

De 40mm Watch 5 heeft de kleinste batterij, van 284 mAh. De Watch 5 Pro die wij ook ontvingen, heeft bijna de dubbele grote: 590 mAh. Samsung beloofd bij de Watch 5 Pro een batterijduur van 80 uur met normaal gebruik. 

De Samsung Galaxy Watch 5 wordt geleverd met een oplader, die snel oplaad. Binnen 30 minuten zat de Watch 5 op 45%. De batterijduur en oplaadsnelheid is zeker een verbetering tegenover de Watch 4. 

Wear OS 3 op de Galaxy Watch 5

De Galaxy Watch 5 draait op Samsung’s Wear OS 3, met veel ingebouwde Samsung apps, watch faces, en menus. Het draaien van dit systeem heeft als voordeel dat het zeer eenvoudig met Samsung en andere Android telefoons koppelt.

Wear OS 3 komt met veel nieuwe Google services, zoals Gmail, Google Maps, en Google Assistent. Dit alles maakt dat de Watch 5 zich zeker in de top bevind van beste smartwatches voor Android.

Prijs en beschikbaarheid

De prijs valt hoger uit dan de geruchten hadden voorspeld. De prijs hangt af van het bandje dat je kiest. De prijzen van de Galaxy Watch 5 zijn als volgt:

  • Galaxy Watch 5 (40mm): Vanaf € 299,00
  • Galaxy Watch 5 (44mm): Vanaf € 329,00
  • Galaxy Watch 5 Pro:        Vanaf € 429,00

Conclusie

De Watch 5 is een mooie upgrade in de Galaxy Watch line-up. Met de Galaxy Watch 5 zit Samsung echt op het goede pad wat smartwatches betreft. We hopen binnenkort meer informatie te geven over de infrarode temperatuursensor. De Watch 5 is een zeer capabele en mooi vormgegeven smartwatch. 

Meest gestelde vragen

Wanneer komt de Galaxy Watch 5 uit?
De Samsung Galaxy Watch 5 ligt sinds 10 augustus 2022 in de winkels. De prijzen verschillen, vanaf 299 euro voor de Watch 5 en vanaf 429 euro voor de Watch 5 Pro.

Werkt de Galaxy Watch 5 met iPhone?
Je kunt de Galaxy Watch 5 gebruiken met iOS apparaten wanneer deze iOS 9 of later draaien. Je kunt op deze apparaten de Samsung Gear app installeren.

Is de Galaxy Watch 5 waterdicht?
De Galaxy Watch 5 is in theorie waterbestendig, goed genoeg voor zwemmen maar niet voor duiken of activiteiten waar er veel druk achter het water zit, zoals waterskiën. 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden