Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Johnno van den Brink, 29 november 2021

Wat kun je doen met een smartwatch?

1. Voordelen van de ingebouwde GPS

De ingebouwde GPS module maakt het mogelijk om op elk moment jouw locatie te registreren. Door middel van een GPS kun je jouw gelopen route terugzien, mits je hier een app voor hebt. De GPS maakt een aantal functies mogelijk op een smartwatch:

Bewandelde route bekijken

Koppel jouw smartwatch aan een Tracker app en je kunt met je smartwatch op pad (eventueel zonder telefoon). De smartwatch onthoudt jouw gelopen route en koppelt dit later terug aan de cloud of via bluetooth aan jouw smartphone. 

Navigatie op Smartwatch

Google Maps navigatie op smartwatch

Persoonlijk ben ik erg fan van de navigatie die je te zien krijgt op een smartwatch. Zowel de Apple Watch 7 als de Samsung Galaxy Watch 4 kunnen dit erg goed laten zien. Vanaf het moment dat je via Google Maps een route inplant, gaat deze ook van start op de Watch. Zo kun je bijv. ook gemakkelijk een fietsroute doen zonder dat je je telefoon hoeft te pakken op de fiets.

Toch liever een kompas? 

Ik kan het mij niet voorstellen, maar misschien werk je liever met een kompas en dat kan met het ingebouwde kompas in bijv. de Galaxy Watch 4 (Classic), de Apple Watch en de Garmin Vivoactive 4(s). Veel smartwatches gebruiken o.a. de ingebouwde GPS om het kompas te kalibreren.

Kwijtgeraakte smartwatch terugvinden

Smartwatches met een ingebouwde GPS bieden vaak de mogelijkheid om een Watch terug te vinden vanaf een PC of via je smartphone. Voor Apple Watch is de welbekende "find my" functie. Via de iCloud worden de laatste locaties van smartphones, tablets en smartwatches opgeslagen, zodat je ze kunt traceren als ze gestolen of verloren zijn.

Een Samsung smartwatch kun je terugvinden door gebruik te maken van de Galaxy Wearable app. Hier druk je op de "Zoek mijn horloge" functie (onderaan als je de app opent).

Fitbit heeft nog niet zo'n functie, maar je kunt wel via een Bluetooth Finder rondlopen om te zien of het bluetooth apparaat dichterbij komt. Dit werkt echter alleen als je redelijk in de buurt bent van jouw Fitbit.

2. Snel meldingen zien binnenkomen

Meldingen op smartwatch

Een groot pluspunt van een smartwatch zijn de binnenkomende meldingen, als je op de hoogte wilt blijven althans. Je ziet nog sneller de berichtjes binnenkomen dan normaal op je smartphone, je hoeft nu alleen maar je arm te draaien. 

In veel gevallen heb je ook de mogelijkheid om te reageren op de berichtjes. Met een Apple Watch of Samsung Galaxy Watch kun je gewoon reageren op WhatsApp berichtjes d.m.v. een standaard antwoord of door gebruik te maken van het ietwat kleine toetsenbord.

De volgende meldingen van inkomende berichten kun je ontvangen op een smartwatch:

  • WhatsApp
  • Telegram
  • SMS
  • E-mails van Gmail en Outlook

3. Sportprestaties bijhouden

Als je in het bezit bent van een smartwatch hoef je je smartphone niet meer mee te nemen tijdens het sporten om sportieve prestaties bij te houden. Een smartwatch doet dit voor je. Er zit wel verschil in de kwaliteit van de metingen afhankelijk van het merk/model smartwatch.

Hartslag meten

Tijdens het sporten kan het van pas komen om je hartslag bij te houden. Er zijn een aantal smartwatches die hartslag kunnen meten:

  • Apple Watch 3 t/m 7 en SE
  • Samsung Galaxy Watch 4 en 4 Classic
  • Samsung Galaxy Fit series
  • Fitbit Charge 1 t/m 5
  • Garmin smartwatches zoals de Vivoactive 4(s)
  • Polar Ignite, Unite, Vantage M(2), Vantage V(2), Grit X (Pro)
  • Xiaomi Mi band 1 t/m 6, Amazfit series

Verbrande calorieën inzien

Als je net twee uur hebt gefietst, is het natuurlijk extra motiverend om te zien hoeveel calorieën je hebt verbrand. Zo kun je elke keer weer voor een betere score gaan en jezelf dus blijven uitdagen!

Automatische berekening gemiddelde snelheid

Wanneer je een stuk gelopen of gefietst hebt, kun je de gemiddelde snelheid bekijken van de afgelegen afstand. De afstand en snelheid wordt berekend door middel van de ingebouwde GPS.

Lichaamstemperatuur meten

Tijdens het sporten, kan ook de lichaamstemperatuur fluctueren. Apple is bezig met het ontwerpen van een lichaamstemperatuur-meter voor de nieuwe Apple Watch. Vanaf welk model dit beschikbaar wordt, is nog niet bekend. 

De Fitbit Sense kan wel al de huidige lichaamstemperatuur opnemen. Buiten de metingen tijdens het sporten kan zo'n meter je ook waarschuwen voor een te hoge of te lage temperatuur, zodat je actie kan ondernemen. 

Stappenteller

Bijna elke smartwatch vertelt je vanaf het moment dat je hem aanzet hoeveel stappen je hebt gezet. De stappenmeter is een onmisbare functie op een smartwatch. De meeste Watches die gericht zijn op de gezondheid van de gebruiker hanteren ook een minimaal aantal gezette stappen op één dag. Natuurlijk kun je die bijstellen en aanpassen.

4. Slaapritme inzien

De Apple Watch is één van de weinige smartwatches die metingen uitvoert terwijl je slaapt. Zo meet hij de diepte van je slaap en heeft hij door als je in slaap gevallen bent. Je slaap wordt gemeten met de hartslagmeter. 

Hoe lager je hartslag is, hoe dieper je slaapt. Hierdoor kun je ook goed onderscheiden wanneer je in een REM slaap of lichte slaap bent beland.

5. De weersvoorspelling altijd bij de hand

Op smartwatches van Apple, smartwatches met de WearOS en Tizen software kun je verschillende apps downloaden om de actuele weersvoorspelling te kunnen bekijken. Zo kijk je snel op je horloge of het gaat regenen als je net de deur uit wilt stappen. 

Ook via spraakassistenten, zoals Google Voice Assistant en Siri kun je om de actuele weersvoorspelling vragen via je smartwatch. 

6. Reminders

De meeste smartwatches zijn gemaakt met sportieve gebruikers in gedachten. Naast het sporten, is het belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt op een dag. Populaire smartwatches hebben dan ook een specifieke functie die je elke 2 uur laat drinken. Zo kun je aan de 2 liter water per dag komen met behulp van jouw smartwatch. 

7. Muziek luisteren met je smartwatch

Door muziek te luisteren via je smartwatch ben je niet gebonden aan je smartphone. Als je een rondje gaat hardlopen, kun je je smartwatch verbinden met bluetooth oordopjes (of koptelefoon) om zo muziek te kunnen luisteren. 

Spotify op Apple Watch

Het gebruiken van Spotify is alleen mogelijk op deze manier als de Watch "Spotify Offline Playback" ondersteund. Op deze manier kun je gedownloade muziek (alleen met Spotify Premium) beluisteren als je geen verbinding hebt met het internet. 

Controleer ook even of er überhaupt Spotify kan worden geïnstalleerd op de smartwatch die jij op het oog hebt, zodat je niet voor vervelende verassingen komt te staan. Het is niet vanzelfsprekend dat op elke smartwatch Spotify werkt. 

8. Draadloos opladen

Om de hoge waterdichtheid te kunnen realiseren, is er geen opening om met kabel op te laden. Dit gaat dus altijd via een draadloze verbinding.

Je laadt je smartwatch altijd draadloos op, via de originele smartwatch oplader of via een draadloze universele dockingstation waar je ook je telefoon tegelijk mee op kan laden. 

9. Een alarm zetten op je smartwatch

Soms wil je je telefoon gewoon even niet in de buurt hebben, maar wil je wel gewekt worden als je in slaap valt. Of een simpele "reminder" activeren door de wekker te zetten met een actuele Apple Watch of bijv. de Samsung Galaxy Watch 4. 

Bij andere merken kan dit alsnog door de wekker op je smartphone te activeren, deze doet het dan direct ook op de (met bluetooth verbonden) smartwatch. 

10. Automatische tijdswijziging

Een kleine doch logisch verschil tussen een smartwatch en een gewoon horloge is de automatische tijdswijziging. Het kan toch best een uitdaging zijn om de klok vooruit of achteruit te moeten zetten. Met een smartwatch hoeft dit niet, dat gaat vanzelf.

Zeker voor mensen die veel reizen, is dit een praktische functie. Zo hoef je niet elke keer de tijd opnieuw in te stellen aan de bestemming. 

11. Verschillende apps

Naast gezondheid apps, de tijd en weersberichten zijn er nog een hoop mogelijkheden van derden te vinden op een smartwatch. Zeker als je een smartwatch hebt die draait op het WearOS systeem. Hier kunnen ontwikkelaars apps voor op de markt brengen. 

Hier vijf superhandige WearOS apps die je smartwatch nóg handiger maken:

12. Betalingen

Op dit moment is het praktisch alleen mogelijk om met een Apple Watch te betalen, via Apple Pay. Ook Google Pay is aan een opmars bezig maar deze functionaliteit werkt nog niet helemaal in Nederland. Het lijkt erop dat er nog wat "finishing touches" nodig zijn om Google Pay volledig werkend te krijgen in Nederland.

13. Gamen op een smartwatch?!

Games op smartwatch

Geloof het of niet, maar je kunt zelfs een aantal games downloaden voor op je smartwatch, bijvoorbeeld Snake voor op Google Wear OS horloges of Pong voor op de Apple Watch. De meeste games zijn GRATIS te spelen.

14. Aanpassen aan je outfit

Een smartwatch is niet alleen een stuk elektronica, hij heeft natuurlijk ook een uiterlijk. Dit uiterlijk kun je mooi matchen bij je outfit. De bandjes van een smartwatch zijn erg makkelijk te vervangen. Bekijk ons assortiment van 5000+ Apple Watch bandjes, Samsung Galaxy Watch bandjes en Fitbit bandjes

15. De mediaspeler

Een smartwatch is eigenlijk een kleine smartphone, want je kunt er dus ook mee door je media heen scrollen. Je moet de media dan wel importeren op je smartwatch. Een smartwatch is klein, dus heeft ook een (relatief) kleine opslagcapaciteit. 

Op een Apple Watch ga je naar de Foto's app, waar je jouw hele collectie kan vinden. Je kunt deze foto's ook gebruiken als achtergrond of wijzerplaat. 

Op een WearOS watch worden afbeeldingen niet zomaar opgeslagen. Wel kun je de wijzerplaat aanpassen door een afbeelding op jouw smartphone te selecteren en "als achtergrond" te selecteren. Als je met bluetooth verbonden bent met jouw smartwatch krijg je de keuze om de achtergrond van de Watch te vervangen.

Veelgestelde vragen

Is een smartwatch handig?
Een smartwatch is een uitbereiding van je smartphone. Via een smartwatch kun je fitness statistieken bijhouden en heb je je meldingen nog dichter bij de hand. Een smartwatch is als uitbereiding van een telefoon erg handig.

Kun je met een smartwatch bellen?
Je kunt meestal met een smartwatch die over een microfoon en luidspreker bezit bellen. Een telefoongesprek wordt in dit geval gelijk doorgeschakeld op het moment dat er iemand belt naar de gekoppelde telefoon.

Hoe lang doe je met een smartwatch?
Je kunt een smartwatch een aantal jaar gebruiken. Eigenlijk kun je bij een smartwatch dezelfde levensduur hanteren als bij een smartphone, aangezien ze dezelfde functies hanteren en er snelle ontwikkeling gaande is betreffende de software.

Heb je een simkaart nodig voor een smartwatch?
Tegenwoordig heb je geen simkaart meer nodig voor een smartwatch. Omdat we inmiddels e-sim kennen, is een fysieke simkaart niet meer nodig. Echter zijn er nog wel smartwatches op de markt die een simkaart nodig hebben, deze zijn meestal merkloos van Chinese ontwikkeling. 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden