Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Krijg automatisch 50% korting op het tweede bandje Krijg automatisch 50% korting op het tweede bandje

Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Krijg automatisch 50% korting op het tweede bandje Krijg automatisch 50% korting op het tweede bandje

Door Johnno van den Brink, 25 november 2021

Smartwatch of een gewoon horloge [Voor- en nadelen]

De 5 grootste verschillen tussen een smartwatch en gewoon horloge

Een aantal verschillen zijn natuurlijk heel duidelijk, de 5 belangrijkste verschillen sommen wij op:

  • Met een smartwatch kun je snel meldingen bekijken, op een gewoon horloge niet.
  • Een goede smartwatch kost al gauw meer dan € 200,-, een gewoon horloge varieert van € 50,- tot tienduizenden euro's.
  • Een gewoon horloge laat altijd de tijd zien, een smartwatch heeft meestal een zwart scherm als je hem niet gebruikt.
  • Een gewoon horloge heeft een langere levensduur dan een smartwatch.
  • Een smartwatch moet je vaak opladen. In een traditioneel horloge vervang je de batterij 1x per 2 jaar.

Wat is het voordeel van een smartwatch?

Smartwatches worden steeds populairder. Veel eigenaren van een traditioneel horloge schakelen over naar een smartwatch. Een slim horloge biedt veel extra functies in vergelijking met een gewoon horloge. 

1. Goedkoper dan een gewoon horloge

Een smartwatch is gemiddeld genomen voordeliger dan een gewoon horloge. Normale horloges kunnen duizenden euro's kosten. Een Hi-End smartwatch, zoals de Apple Watch kost nog geen € 500,-. Een hi-end horloge, zoals een Breitling of Rolex kosten al gauw duizenden euro's

2. Snel meldingen bekijken

Misschien wel de handigste functie van een smartwatch zijn de meldingen. Je ziet direct wat iemand je stuurt via Whatsapp, Telegram of SMS. Ook kun je met de meeste smartwatches gelijk reageren met snelle berichten of het toetsenbord openen om een volledige reactie te schrijven. 

3. GPS, betalingen & gezondheid

Andere functies, zoals de interne GPS zorgen voor extra gemak als je een route wilt volgen. Betalingen doen via een Apple Watch was nog nooit zo makkelijk sinds Apple Pay in het leven is geroepen. Je hoeft je pasje niet meer mee te nemen om met pin te betalen. 

Veel sportievelingen kiezen bewust voor een smartwatch om hun hartslag, bloeddruk en verbranding te meten. Merken, zoals Apple en Fitbit kiezen er bewust voor om de focus te leggen op deze functies. Ook Samsung belooft nauwkeurige metingen door de vernieuwde sensoren in de Galaxy Watch 4.

4. Bandjes verwisselen om je outfit te matchen

De bandjes voor een smartwatch zijn super voordelig in verhouding met bandjes voor een traditioneel horloge. Zo zijn er luxe Apple Watch bandjes vanaf € 8,95. Voor een gewoon horloge waar je € 500,- voor betaald kosten de bandjes meer dan € 90,-. Ook bandjes voor de Samsung Galaxy Watch zijn een stuk betaalbaarder dan bandjes voor traditionele hi-end horloges.

5. Extra bescherming

Voor een gewoon horloge zijn er geen screenprotectors, voor een smartwatch wel. Omdat het om een touchscreen gaat is het scherm wat gevoeliger dan die van een gewoon horloge, maar dit is op te lossen met een screenprotector van glas om krassen te voorkomen. 

De nadelen van een smartwatch

Nadelen smartwatch

Het dragen en onderhouden van een smartwatch brengt ook wat complicaties met zich mee waar soms niet over na wordt gedacht. Een gewoon horloge is makkelijker om te onderhouden dan een smartwatch.

1. Nog meer schermtijd

In dit digitale tijdperk besteden we al een groot deel van de dag kijkend naar een scherm. Een smartwatch voegt daar nog eens wat meer schermtijd aan toe. De vraag of dit schadelijk is, laat ik even in het midden.

2. Zwart scherm

Als een smartwatch uitstaat ziet hij er minder mooi uit, omdat het scherm zich uitschakelt wanneer hij niet in gebruik is. Dit betekent dat je een zwart vlak om je pols draagt, dit ziet er minder fraai uit dan een gewoon horloge met een analoge klok.

3. Vaak opladen

Je moet een smartwatch vaak opladen. De meeste fabrikanten claimen dat je er 2 tot 4 dagen mee kunt doen, maar ik laad hem alsnog elke dag op (ook als hij nog voor 60% vol zit). Je wilt immers het liefst met een volle lading de dag beginnen.

Je vervangt één keer per jaar de batterij van een gewoon horloge. Een smartwatch laadt je elke dag (of elke 2 dagen) op. Een handige oplossing om je telefoon én smartwatch tegelijk op te laden, is deze draadloze dockingstation. Zo houd je in ieder geval niet twee stopcontacten bezet.

4. Klein scherm

Hoewel de meeste modellen in verschillende maten zijn, blijft het scherm klein. We zijn nou eenmaal die grote telefoonschermen gewend, dus werken op een smartwatch touchscreen blijft een uitdaging. Toch doen fabrikanten als Apple, Samsung, Fitbit en Polar erg hun best om de functies makkelijk toegankelijk te maken. 

5. Dik uiterlijk

Omdat er in een smartwatch zoveel elektronica én een grote accu wordt gestopt, wordt het geheel dikker dan de dikte van een gewoon horloge. 

De voordelen van een traditioneel horloge

Een gewoon horloge gaat minder snel stuk en je hoeft de batterij niet elke dag op te laden, zoals bij een smartwatch. 

1. Tijdloos uiterlijk

Een gewoon horloge heeft meestal een uiterlijk waar je tientallen jaren mee door kan. Een smartwatch heeft toch altijd een "elektronisch" uiterlijk. Een smartwatch van 6 jaar geleden ziet er bijvoorbeeld nu oud uit! 

2. Past bij de meeste outfits

Een analoog horloge past sneller bij een outfit dan een smartwatch. Zeker omdat een smartwatch vaak een zwart vlak laat zien als je hem niet gebruikt. Een gewoon horloge is in dit geval een stuk stijlvoller. 

3. Levensduur

Een normaal horloge gaat jaren mee, zeker als je een horloge van hoge kwaliteit draagt. Een hoogwaardig horloge gaat zelfs langer mee dan een mensenleven.

Een smartwatch is een stukje elektronica, volgens de Consumentenbond mag je verwachten dat een smartwatch zes jaar meegaat. Maar zes jaar voor een stuk elektronica is al erg lang, omdat hij na een jaar of drie niet meer wordt geüpdatet. 

Nadelen van een gewoon horloge

Over de nadelen van een gewoon horloge kunnen we kort zijn, je mist de extra functies. Een smartwatch is een verlenging van je smartphone, een gewoon horloge is dat niet. 

Met een normaal horloge kun je vanzelfsprekend geen meldingen ontvangen, hij is niet voorzien van GPS en houdt je sportprestaties niet bij. Wel laat hij netjes de tijd zien. 

Voor- en nadelen: Smartwatch VS gewoon horloge

 SmartwatchGewoon horloge
GPSJaNee
Elke dag opladenJaNee
Fitness trackerJaNee
Zwart scherm in standbyJaNee
Levensduur2+ jaar10+ jaar
BetalingenJaNee
Prijsniveau$$ - $$$$ - $$$$$

Kiezen voor een smartwatch of analoog horloge

Het is natuurlijk persoonlijk welk soort horloge er bij jou past. Als je van de techniek houd en gemakkelijk meldingen wilt bekijken en betalingen verrichten, is een smartwatch een super gadget voor jou! Als je liever een klassieke uitstraling hanteert, is een traditioneel horloge misschien een betere keuze. 

Dus neem je nu een smartwatch of niet? Een smartwatch heeft veel extra functies, maar moet je wel elke dag opladen. Een gewoon horloge gaat jarenlang mee, maar helpt je niet met slimme functies. Ook is een smartwatch voornamelijk een goede uitbereiding als je sportief bent, zo houd je al je prestaties bij. 

Laat een reactie achter

* Verplichte velden