Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

15% Sint korting met code: CADEAU15 15% Sint korting met code: CADEAU15

Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

15% Sint korting met code: CADEAU15 15% Sint korting met code: CADEAU15

Door Johnno van den Brink, 20 september 2023

Kan een Fitbit bloeddruk meten?

Helaas kan een Fitbit op dit moment nog niet je bloeddruk meten. Hier komt waarschijnlijk in de toekomst verandering in, aangezien het merk een patent heeft aangevraagd voor een nieuwe technologie. Hiermee kun je je bloeddruk meten door simpelweg je vinger op de Fitbit te leggen.

Is een Fitbit in staat om je bloeddruk te meten?

Helaas kan een Fitbit je bloeddruk dus niet meten op dit moment. Gelukkig verandert dit in de toekomst, zo blijkt uit het aangevraagde patent. Hiermee zou de smartwatch toch bloeddrukmetingen kunnen uitvoeren. Fitbit gebruikt hiervoor een krachtgevoelig scherm in samenwerking met een fotoplethysmografiesensor (PPG). Als je dit indrukt, schat het slimme horloge je bloeddruk.

Hoe werkt de nieuwe bloeddrukmeting van Fitbit?

Deze technologie is dus eigenlijk heel anders dan de traditionele manier om je bloeddruk te meten, wat je uiteraard doet met het apparaat dat opgeblazen wordt. Toch gebeurt ongeveer hetzelfde, alleen de methode ziet er heel anders uit. De Fitbit meet namelijk ook de kracht van je hartslag, wat de smartwatch doet met de radiale slagader in je wijsvinger.

Hiervoor moet de gebruikers zijn/haar vinger zijwaarts op het scherm leggen. Vervolgens geeft de Fitbit smartwatch aan hoe hard je op het oppervlak moet drukken. Deze druk bootst hiermee het traditionele apparaat na. De hartslagsensor die al op de Fitbit zit, wordt ook gebruikt voor het meten van je bloeddruk.

Het aangevraagde patent van Fitbit zegt het volgende over de bloeddrukmeting: “Een gebruiker oefent een variabele druk uit op zijn of haar bloedvaten, terwijl een PPG-sensor de amplitude van bloedvolumepulsen meet. Het resulterende PPG-signaal en de bijbehorende drukgegevens worden gebruikt om de bloeddruk te berekenen. Standaardbenaderingen voor het bepalen van de bloeddruk op basis van oscillometrische gegevens kunnen worden gebruikt”.

Hieronder noemen we een stappenplan voor het gebruiken van de bloeddrukmeting:

Stap 1:

Leg je wijsvinger zijwaarts op het scherm

Stap 2:

De smartwatch toont hoe hard je moet drukken

Stap 3:

Druk hard genoeg, de Fitbit meet dan je bloeddruk

 

hoe werkt bloeddrukmeting fitbit

Kan een Fitbit dan echt je bloeddruk meten in de toekomst?

Hoewel Fitbit dus nu wel een patent heeft aangevraagd voor een technologie waarmee je je bloeddruk kunt meten. Toch is het nog maar de vraag of het patent daadwerkelijk geaccepteerd wordt. Lang niet alle patenten leveren immers daadwerkelijk succes op.

Het zou dus maar zo kunnen dat een Fitbit nooit je bloeddruk kan meten. We verwachten wel dat het merk deze functie graag wil verwerken in hun smartwatches. Daardoor schatten we de kans hoog in dat Fitbit er alles aan gaat doen om goedkeuring te krijgen voor hun patent.

Vanaf welke Fitbit kan je bloeddruk gemeten worden?

Als het patent slaagt, is het natuurlijk ook nog maar de vraag wanneer de bloeddrukmetingen daadwerkelijk toegepast worden in de Fitbit smartwatches. Het is niet meer dan logisch dat de oudere modellen deze functie niet meer krijgen.

We weten natuurlijk nog niet welke Fitbit de eerste smartwatch van het merk is waarmee je je bloeddruk kunt meten. Het zou kunnen dat dit al mogelijk is bij de volgende generatie, maar waarschijnlijk duurt het nog iets langer.

Kan een Fitbit bloeddruk meten: meest gestelde vragen:

Welke Fitbit kan bloeddruk meten?

Er is niet één Fitbit die je bloeddruk kan meten. Het merk test hier wel mee en heeft een patent aangevraagd. Mogelijk krijgen de Fitbit smartwatches in de toekomst dus wel deze nieuwe technologie.

Hoe meet een Fitbit je bloeddruk?

Een Fitbit meet in de toekomst je bloeddruk met behulp van een krachtgevoelig scherm en een fotoplethysmografiesensor. Je drukt deze in om je bloeddruk op te laten meten door het slimme horloge.

Kan een horloge je bloeddruk meten?

Er zijn diverse slimme horloges die in staat zijn om je bloeddruk te meten. Een Fitbit kan helaas nog geen bloeddruk meten, maar hier komt mogelijk verandering in de toekomst. De onderstaande smartwatches kunnen wel je bloeddruk meten:

  • Samsung Galaxy Watch 5
  • Omron HeartGuide
  • YHE BP Doctor Pro

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Om de website goed te laten functioneren en voor persoonlijke advertenties, maken wij gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Wil je de best mogelijke gebruikservaring en geoptimaliseerde advertenties? Klik dan op 'Ja' om hiermee akkoord te gaan. Is dat voor jou akkoord? JaNeeWil je meer weten? Bekijk dan onze Privacy Policy »