Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 22:00 besteld, vandaag (tracked) verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Johnno van den Brink, 11 januari 2024

Is Apple Watch goed voor hardlopen

De Apple Watch is zeker een goede keuze voor hardlopers. Dit komt doordat het horloge meerdere handige functies bevat voor je hardloopactiviteiten. Voorbeelden hiervan zijn de ingebouwde GPS, Workout-app en hartslagmeter. In dit artikel lees je meer over waarom de Apple Watch goed is voor hardlopen.

De handige hardloopfuncties van de Apple Watch

De smartwatches van Apple hebben diverse handige functies die ervoor zorgen dat ze goed zijn voor hardlopers. Hieronder noemen we ze:

 • Ingebouwde GPS: De meeste modellen van de Apple Watch hebben ingebouwde GPS, wat betekent dat je je telefoon niet mee hoeft te nemen tijdens het hardlopen om je route en afstand bij te houden.
 • Hartslagmeter: De Apple Watch bevat een nauwkeurige hartslagmeter, waarmee je je hartslag tijdens het hardlopen kunt volgen. Dit kan je helpen om je inspanningen te meten en je training aan te passen.
 • Waterbestendigheid: De Apple Watch is waterbestendig, wat betekent dat je er ook mee kunt hardlopen in de regen en dat je het kunt gebruiken tijdens zwemworkouts.
 • Workout-app: De Workout-app op de Apple Watch bevat een specifieke modus voor hardlopen, waarmee je je prestaties kunt volgen, waaronder afstand, tempo en verbrande calorieën.
 • Muziek en podcastintegratie: Je kunt muziek en podcasts rechtstreeks vanaf je Apple Watch streamen, zodat je tijdens het hardlopen kunt genieten van je favoriete afspeellijsten zonder je telefoon mee te nemen.
 • Third-party apps: Er zijn verschillende third-party apps beschikbaar die specifiek zijn ontworpen voor hardlopen en die je kunt installeren op de Apple Watch om je trainingservaring verder aan te passen.

Hoe begin je een hardlooptraining op je Apple Watch?

Je weet dus in principe nu waarom de Apple Watch goed is voor hardlopen, maar je moet uiteraard wel weten hoe je een hardlooptraining start op je sporthorloge. Hieronder lees je hoe je dit doet:

 • Open de Workout-app.
 • Scroll naar Binnen hardlopen of Buiten hardlopen.
 • Tik op de knop met de drie puntjes. Hier creëer je een doel voor je hardlooptraining, maar kun je ook een Aangepaste training voltooien. Tik op het pictogram Bewerken (het potloodje) om de trainingen aan te passen. Je kunt ook naar beneden scrollen en op Training maken tikken om een nieuwe hardloopworkout te creëren.
 • Tik op Start.
 • Je Apple Watch telt af, maar dit kun je ook overslaan door op het scherm te tikken.

In sommige landen is automatische baandetectie beschikbaar. Je Apple Watch herkent dan in principe zelfstandig wanneer je op een buitenbaan met zichtbare rijstrookmarkeringen hardloopt. Dit is in Nederland niet beschikbaar, maar wel in onder meer Duitsland en Engeland.

Heb je de Apple Watch Ultra? Gebruik dan de Actie-knop om je hardlooptraining in te stellen. Je kunt Precision Start ook inschakelen in de trainingsinstellingen. Ze laten zien wanneer je een GPS-signaal hebt en het aftellen automatisch overslaat.

Hoe pauzeer je je hardlooptraining?

Als je even pauze neemt tijdens het hardlopen dan is het verstandig om je training op de Apple Watch te pauzeren. Druk hiervoor tegelijkertijd op de Digital Crown en de zijknop. Ga je verder? Druk dan opnieuw op beide knoppen. Het is echter ook mogelijk om je hardlooptraining automatisch te laten pauzeren. Stel dit in met de volgende stappen:

Op de Apple Watch

Op je iPhone

Open de Instellingen-app

Open de Watch-app

Tik op Work-out

Tik op Work-out

Tik op Autom. pauze

Tik op Autom. pauze

Tik op Autom. pauze

Tik op Autom. pauze

Hoe beëindig je je hardlooptraining?

Als je je hardlooproute hebt afgelegd, stop je je training op je Apple Watch door naar rechts te vegen en op de knop Einde te tikken. Je smartwatch toont je dan een samenvatting van je training. Het is ook nog mogelijk om meer statistieken te krijgen over je hardloopsessie door de Fitness-app op je iPhone te openen.

hoe houd je hardloop voortgang bij

Hoe houd je je hardloopvoortgang bij?

Je kunt zelf bepalen welke metingen je Apple Watch bijhoudt tijdens je hardlooptraining. Gebruik de volgende stappen hiervoor:

 1. Open de Work-out-app.
 2. Tik op de knop Meer (knopje met 3 puntjes) naast de workout waarvoor je kiest.
 3. Tik op de knop Wijzig naast de workoutconfiguratie of het doel.
 4. Tik op Workoutweergaven en dan op Wijzig weergaven.
 5. Selecteer Voeg toe zodat je de meting aan je workoutweergave toevoegt. Het is ook mogelijk om op Wijzig (potloodje) te tikken naast de meting. Selecteer dan een meting zodat je deze kunt wijzigen.
 6. Je kunt dan de metingen die je wilt toevoegen wijzigen.

Handige metingen op Apple Watch voor hardlopen

Je Apple Watch kan meerdere metingen bijhouden tijdens het hardlopen:

 • Staplengte: Hiermee schat je Apple Watch hoeveel meters je ongeveer aflegt tijdens het hardlopen van de ene naar de andere stap. Je hardloopsnelheid wordt door de staplengte bepaalt, samen met de cadans.
 • Verticale oscillatie: Je Apple Watch meet met de verticale oscillatie hoe je lichaam zich op- en neerwaarts beweegt met elke stap die je zet tijdens het hardlopen. Samen met de staplengte weet je dan hoeveel energie je lichaam gebruikt om opwaarts te gaan in plaats van voorwaarts.
 • Grondcontacttijd: Je Apple Watch meet hiermee hoe lang je voet de grond raakt tijdens het zetten van stappen tijdens het hardlopen.
 • Hoogte: Dit toont de hoogte weer tijdens het hardlopen.
 • Hartslagzones: Hiermee voeg je je hartslagzones toe en krijg je een idee van je intensiteitsniveau.
 • Activiteitsringen: Je Apple Watch laat hiermee je activiteitsringen zien tijdens je hardlooptraining.
 • Hardloopvermogen: Je Apple Watch toont je inspanning in watts tijdens je hardlooptraining. Zo weet je dus hoe intens je workout is. Hardloopvermogen laat ook zien hoe je inspanning verandert zodra je je snelheid of helling verandert. Tijdens hardloopsessies in de buitenlucht kan de Apple Watch automatisch je hardloopprestaties registreren. Deze informatie wordt uitsluitend weergegeven tijdens hardlooptrainingen en kan geen extra belasting vastleggen, zoals bijvoorbeeld een rugzak met extra gewicht.

Is Apple Watch goed voor hardlopen: Veelgestelde vragen

Is de Apple Watch een goede sporthorloge?

Als je een smartwatch zoekt om te gebruiken tijdens het sporten dan is de Apple Watch zeker een aanrader. Dit is namelijk een goede sporthorloge omdat het je activiteiten bijhoudt, dus je kunt ook de resultaten van je trainingen en workouts in de gaten te houden met de Apple Watch.

Kun je hardlopen met Apple Watch zonder iPhone?

Je hoeft niet beslist je iPhone mee te nemen als je gaat hardlopen terwijl je je Apple Watch draagt. Dit komt doordat je smartwatch een GPS-chip bevat. Hierdoor kan het horloge de route vastleggen zonder je telefoon in je broek- of jaszak te hebben. Als je Apple Watch 4G heeft, kun je ook naar muziek luisteren terwijl het hardlopen op je smartwatch.

Wat is het beste sporthorloge voor hardlopen?

Er zijn diverse sporthorloges zeer geschikt voor hardlopers. De Apple Watch is bijvoorbeeld een aanrader, maar dit is vooral het geval als je een iPhone hebt. Daarnaast zijn veel smartwatches van Garmin en Fitbit ook geschikt om te gebruiken tijdens het hardlopen.

Conclusie

De Apple Watch is absoluut goed voor hardlopen. Dit heeft een paar redenen, bijvoorbeeld omdat je je hardlooptraining ermee kunt volgen. Je kunt bijvoorbeeld je route bijhouden met de ingebouwde GPS. Daarnaast registreert de Apple Watch je hartslag tijdens het hardlopen, wat ook handig is. De smartwatch kan nog veel meer metingen bijhouden, zoals je in dit artikel las.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden