Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 20:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
100 dagen bedenktijd
Gratis verzending op alle bestellingen (NL & BE)
Voor 20:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
100 dagen bedenktijd

Door Johnno, 29 oktober 2021

Kun je een Apple Watch gebruiken met een Android telefoon?

Hoewel er manieren zijn om een Apple Watch (met LTE) te gebruiken naast je Android telefoon, mis je een hoop functionaliteiten omdat er geen bluetooth verbinding met een Android apparaat mogelijk is. Je kunt een Apple Watch dus niet volledig gebruiken met een Android device. Er is ook geen app in de Play Store die de Apple Watch ondersteund.

In basis is het dus niet aan te raden om een Apple Watch met je Android telefoon te gebruiken. Die combinatie werkt in principe niet. Je kunt een Apple Watch wel instellen met een iPhone en daarna de simkaart omwisselen in een Android telefoon. Op deze manier kun je de Apple Watch (mits LTE versie) wel gebruiken om te bellen vanaf je simkaart.

Bekijk onze Apple Watch bandjes vanaf € 8,95!

Voor- en nadelen van de Apple Watch & Android combinatie

Wat kun je dan wél en wat kun je niet met een Apple Watch i.c.m. een Android toestel? De meest geavanceerde functies werken niet. Al werkt een stappenteller natuurlijk wel, omdat die geïntegreerd zit in de Apple Watch. 

Werkende functies Android én Apple Watch

In veel gevallen is het goed mogelijk om met een Apple Watch (alleen de LTE variant) te bellen via een Android telefoon. Hiervoor moet je wel eerst de Apple Watch instellen op een iPhone met een simkaart waar contacten op staan. Je verwisselt later de simkaart met de Android telefoon (volgens het stappenplan hier onderaan). 

Later kun je aan Siri vragen om een contact te bellen, deze optie werkt in de meeste gevallen (helaas geen garanties, want bluetooth kan niet verbonden worden met een Android telefoon).

De meeste Tracking functies werken gewoon binnen de Apple Watch. De stappenteller en hartslagmeter doen wat ze moeten doen. Het is echter niet mogelijk om deze data te delen met een Android telefoon. Je bent dus gelimiteerd aan de gegevens op de Watch. 

De interne Apple Watch apps kunnen zichzelf blijven updaten via WiFi of Mobiel netwerk, ongeacht of er een iPhone verbonden is of niet. 

Niet werkende functies Android én Apple Watch

Je kunt niet betalen met een Apple Watch i.c.m. een Android toestel. Dit is wel mogelijk als je Apple Pay hebt ingesteld op een iPhone, maar dan kun je natuurlijk net zo goed je iPhone gebruiken i.p.v. Android toestel.

Nieuwe apps downloaden is niet mogelijk, omdat hier een bluetooth verbinding met een iPhone vereist is. Ook de basis software voor de Apple Watch kan alleen geüpdatet worden als er connectie is met een iOS apparaat. 

Sms'en en Whatsapp werken niet vanaf de Apple Watch, je zult dan echt je Android telefoon erbij moeten pakken om berichten op de "ouderwetse" manier te versturen. 

Apple Watch App store apps downloaden

Siri werkt voor de helft

Je kunt Siri gebruiken op de Apple Watch om basisfuncties te gebruiken zoals:

  • Bellen via spraakopdracht
  • Standaard vragen stellen

Geavanceerde Siri functies zoals een reminder instellen werken niet omdat er geen verbinding is met een smartphone. 

Met een oude iPhone kom je een heel eind!

Stel dat je een oudere iPhone hebt liggen of op de kop kunt tikken, dan kun je veel gegevens delen met deze telefoon. 

Laat je oude iPhone thuis liggen, en verbind met elke avond wanneer je thuis bent heel even met deze iPhone. Zo kun je je fitness gegevens delen en Apple Pay gebruiken buitenshuis. Bellen kan dan via jouw Android telefoon (mits LTE) of maak geen gebruik van bellen als je een WiFi variant hebt. 

Omdat veel apps op de Apple Watch op zichzelf werken, kun je een hoop doen met een Apple Watch zonder iPhone. Synchronisatie is echter het probleem, maar dit kun je oplossen door 1x per dag te synchroniseren met een (oude) iPhone. 

Apple Watch instellen op Android telefoon

Als de voordelen en nadelen van deze configuratie je duidelijk zijn en je toch besloten hebt om je Android telefoon te gebruiken met een Apple Watch volg je deze stappen:

  1. Gebruik een iPhone om de Apple Watch in te stellen 
  2. Maak gebruik van de Apple Watch i.c.m. de iPhone voor zo'n 10 minuten
  3. Test of de simkaart contacten werken door te bellen met de Appel Watch
  4. Zet de iPhone nu uit of in vliegtuigstand
  5. Schakel de Apple Watch uit
  6. Verwissel de simkaart van iPhone naar Android toestel
  7. Start het Android apparaat op
  8. Zet de Apple Watch weer aan

Je kunt nu de Apple Watch gebruiken om te bellen. Hij gebruikt hiervoor de bekende gegevens van de simkaart. Ik ken gevallen dat deze verbinding niet werkt, helaas is er geen garantie dat het 100% werkt, omdat er geen bluetooth verbinding meer is tussen telefoon en smartwatch. Gegevens kunnen dus niet opnieuw worden opgehaald.

Let erop dat je contacten op de simkaart opgeslagen staan.

Bluetooth verbinding is niet mogelijk

Bespaar de moeite om een bluetooth verbinding in stand te brengen tussen de Apple Watch en een Android smartphone. Apple heeft geen belangen bij een verbinding met een Android toestel, dit wordt dus ook geblokkeerd. Dit is ook precies de reden dat een Apple Watch gelimiteerde functies heeft als je hem gebruikt met een Android toestel. 

Conclusie

Het is mogelijk om een Apple Watch te gebruiken met een Android telefoon, al lijkt het er dan meer op dat de Apple Watch los wordt gebruikt. De enige verbinding tussen een Apple Watch en Android toestel is het gedeelte om te bellen, hiervoor wordt de Simkaart gebruikt in het Android toestel. 

Verder werkt de Apple Watch op zichzelf, en werken de meeste functies alleen wanneer er een verbinding met internet is. Synchronisatie tussen telefoon en Apple Watch is niet mogelijk.

Bekijk al onze Apple Watch bandjes vanaf € 8,95!

Veel gestelde vragen

Heb je een iPhone nodig om een Apple Watch in te stellen?
Je hebt een Apple smartphone nodig om een Apple Watch in te stellen. Dit hoeft echter niet jouw eigen iPhone te zijn. Je kunt de eerste instellingen doen met een iPhone van familie of vrienden. Hiervoor is "Family Setup" in het leven geroepen vanaf iOS 7. 

Welke smartwatch kun je met Android gebruiken?
Je kunt een Apple Watch (gelimiteerd) gebruiken met Android. Andere smartwatches zoals de Galaxy Watch, Samsung Gear, Fitbit, Garmin, Xiaomi, Polar en Honor zijn compatible met Android toestellen. Eigenlijk is alleen de Apple Watch dus een "probleem".

Moet je bluetooth aan staan om Apple Watch te gebruiken? 
Om een Apple Watch te gebruiken met alle functionaliteiten moet de bluetooth verboden zijn met een iPhone. Bluetooth hoeft niet aan te staan als je een Apple Watch gebruikt met een Android toestel, deze verbinding is niet mogelijk. 

Kun je whatsapp gebruiken op Apple Watch met Android telefoon?
Je kunt Whatsapp niet gebruiken op een Apple Watch als hier geen iPhone aan verbonden zit via bluetooth. Een Android toestel kan niet worden verbonden met bluetooth en ondersteund dus ook geen Whatsapp.

Laat een reactie achter

* Verplichte velden
Om de website goed te laten functioneren en voor persoonlijke advertenties, maken wij gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Wil je de best mogelijke gebruikservaring en geoptimaliseerde advertenties? Klik dan op 'Ja' om hiermee akkoord te gaan. Is dat voor jou akkoord? JaNeeWil je meer weten? Bekijk dan onze Privacy Policy »